English                                                        Sobota 20.04.2024, 12:33

Koprodukčný film Agnieszky Holland Cez kosti mŕtvych v hlavnej súťaži Berlinale 2017!

Svetoznáma režisérka poľského pôvodu Agnieszka Holland predstaví svoj nový celovečerný film Cez kosti mŕtvych (orig. POKOT), ktorý vznikal aj v slovenskej koprodukcii, na 67. ročníku medzinárodného filmového festivalu Berlinale (9. - 19. 2. 2017).

Adaptácia románu uznávanej poľskej spisovateľky Olgy Tokarczuk bude mať svetovú premiéru v hlavnej súťaži berlínskeho festivalu, kde bude bojovať o zlatých a strieborných medveďov spolu so snímkami ako The Other Side of Hope (r. Aki Kaurismäki), The Party (r. Sally Potter) či The Dinner (r. Oren Moverman). Film je poľsko-nemecko-česko-švédsko-slovenskou koprodukciou. Slovenská strana je zastúpená novovzniknutou produkčnou spoločnosťou nutprodukcia, za ktorou stojí Jakub Viktorín a jeho českí spoločníci Pavla Kubečková s Tomášom Hrubým.

Hlavnou hrdinkou príbehu Cez kosti mŕtvych je postaršia žena - Janina Duszejková, milovníčka a ochrankyňa zvierat. V jej okolí dôjde v krátkom čase k sérii vrážd, spáchaných za záhadných okolností. Duszejková je presvedčená o tom, že vie kto (alebo čo) má zločiny na svedomí, avšak nikto jej neverí. Táto jednoduchá kriminálna zápletka je len základom pre netradičnú hru, ktorú sa rozhodla Agnieszka Holland, spolu s autorkou predlohy a spoluscenáristkou Olgou Tokarczuk, rozohrať s divákom.

Prekračujúc všetky príbehové a žánrové hranice divákom Holland prinesie na jednej strane neveselý, ale veľmi trefný portrét súčasnej spoločnosti s pokrivenými hodnotami. Film, ktorý by sa podľa režisérky mohol volať aj „Táto krajina nie je pre staré ženské“; bude ukazovať v niektorých momentoch až provokatívnym spôsobom, kam môže siahať ľudská brutalita nielen voči zvieratám, ale aj voči ľuďom samotným.

Tohtoročným predsedom medzinárodnej poroty bude známy režisér kultových filmov ako Základný inštinkt alebo Total Recall Paul Verhoeven. Výsledky, kto získal prestížne ocenenia budú známe v druhej polovici februára 2017.

Detailné informácie o filme nájdete v AIC databáze: http://www.aic.sk/slovak-films/19684.html

Oficiálna tlačová správa produkčnej spoločnosti nutprodukcia

publikované: 15.12.2016
aktualizované: 15.12.2016