English                                                        Piatok 26.04.2024, 14:15

Nech je svetlo a Služobníci vo výbere na Európske filmové ceny 2020

Európska filmová akadémia (EFA) zaradila do prestížneho výberu 38 najlepších titulov európskej kinematografie uvedených v roku 2019 a do konca mája 2020 až štyri slovenské filmy. Okrem Nech je svetlo (r. Marko Škop) a Služobníci (r. Ivan Ostrochovský) majú šancu získať Európsku filmovú cenu aj minoritné slovenské tituly Pomaľované vtáča (r. Václav Marhoul) a Šarlatán (r. Agnieszka Holland).

Druhý celovečerný hraný film Marka Škopa Nech je svetlo odštartoval v Hlavnej súťaži MFF Karlove Vary 2019, odkiaľ si predstaviteľ hlavnej úlohy Milan Ondrík odniesol Cenu za mužský herecký výkon. Čerstvý držiteľ piatich národných ocenení Slnko v sieti skúma možné následky rozhodnutia mužov – otcov, ktorí v záujme finančného zaistenia rodiny od nej odchádzajú za prácou do zahraničia.

„Na začiatku tu pre mňa bola téma rodiny, chladnej výchovy a transgeneračných chýb. Počas ranej fázy písania scenára sa začali výrazne medializovať mládežnícke polovojenské skupiny a už samotná ich existencia sa mi zdala zaujímavá na paralelný komentár. Indoktrinácia mládeže tvorí jednu z dôležitých dejových línií filmu,“ povedal režisér Marko Škop v rozhovore pre časopis Film.sk.

V novej súťažnej sekcii Berlinale Encounters sa vo februári tohto roka prvýkrát predstavil film Služobníci Ivana Ostrochovského, zachytávajúci študentov bohosloveckej fakulty v totalitnom Československu, ktorí sa musia rozhodnúť, či podľahnú pokušeniu a zvolia si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo sa dostanú pod drobnohľad cirkevného odboru tajnej polície.

„Od začiatku sme chceli robiť film o socialistickom období v Československu, s presahom do súčasnosti. Herec Vlado Zboroň nám raz povedal svoj príbeh. Za komunistov študoval na bohosloveckej fakulte, ale zo školy ho vyhodili. Následne za ním prišli agenti tajnej štátnej polície s ponukou, že ak s nimi bude spolupracovať, na školu sa bude môcť vrátiť. Zboroň sa nevrátil a my sme mali peknú tému. Príbeh dospievania a konfrontácie s realitou, keď si človek musí vybrať, na ktorú stranu sa postaví, je univerzálny a vždy aktuálny,“ povedal režisér Ivan Ostrochovský v rozhovore pre časopis Film.sk.

Európska filmová akadémia vybrala do širokej nominácie na Európske filmové ceny spolu 38 filmov, o ktorých bude v najbližších týždňoch rozhodovať vyše 3800 členov akadémie. Užšia nominácia bude zverejnená 7. novembra na Európskom filmovom festivale v Seville.

Víťazi 33. Európskych filmových cien budú vyhlásení 12. decembra 2020.

Súvisiace AIC správy:
Nech je svetlo (r. Marko Škop) v Hlavnej súťaži 54. MFF Karlove Vary
Rozhovor s Markom Škopom
Služobníci v sekcii Encounters
Rozhovor s Ivanom Ostrochovským
EFA 2017

publikované: 22.09.2020
aktualizované: 06.10.2020