English                                                        Sobota 20.04.2024, 01:23

Takmer tri desiatky slovenských filmov na Fest Anči

V Žiline sa od 27. do 30. júna 2019 uskutoční 12. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča, ktorý predstaví takmer tri desiatky slovenských filmov.

V medzinárodných súťažiach má Slovensko päť zástupcov. Film Kamily Kučíkovej 300 g/m2 sa uchádza o cenu v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov; v Medzinárodnej súťaži videoklipov sa predstavia Sídliskový sen Kataríny Krajčiovej a Flush It Out dvojice Marian Vredík a Jana Vredík Hirnerová; a v Medzinárodnej súťaži filmov pre deti budú mať diváci možnosť vidieť Lavínu Veroniky Kocourkovej a Šarkana Martina Smatanu.

O cenu Anča Slovak Award pre najlepší slovenský film bude bojovať osem filmov. Okrem 300 g/m2, Flush It Out, Lavína a Šarkan to budú Fifi fatale (r. Mária Kralovič), Ja sa nehrám (r. Matej Babic), Rande (r. Michaela Mihalyi) a Poetika Anima (r. Kriss Sagan).

Ja sa nehrám a Poetika Anima sú zároveň súčasťou výberu CEE Animation: Talenty, ktorý upozorňuje na talentovaných tvorcov a tvorkyne zo strednej a východnej Európy.

Ďalších deväť filmov sa potom predstaví v nesúťažnej Slovenskej panoráme: Bearserker (r. Bálint Alló), Born Free (r. Norbert Neuschl), Mašina (r. Slavo Turanec), Nuda na dôchodku (r. Szilard Kardiak), PANTOPOS (r. Eni Brander), Persona Grata (r. Daniela Krajčová), Sídliskový sen, Ukladajte si svoje súbory (r. Jakub Bondor) a Žabí rauš: Do lesov (r. Slavo Turanec).

Slovenské filmy sú zaradené aj do ďalších nesúťažných sekcií: Požiar (r. Veronika Kocourková) v Svetovej panoráme pre deti; Sv. Konštantín a Metod (r. Lucia Gazdíková) a Studené teplo (r. Helena Friedmannová) v Aničke v krajine zázrakov; Štyria jazdci (r. Dominik Turan) v Aničke v Mordore; Ľudové vozidlá (r. Ové Pictures) a Untravel (r. Ana Nedelković, Nikola Majdak Jr.) v tematickej sekcii Identita: Stranger Danger; a diváci budú môcť vidieť aj Mimi & Líza: Záhada vianočného svetla (r. Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová).

Na Fest Anči sa bude krstiť nové DVD Maľovanky – Spievanky, ktoré vydal Slovenský filmový ústav. Štvordielny cyklus Heleny Slavíkovej-Rabarovej sa na festivale bude taktiež premietať.


Kompletný program festivalu nájdete TU.

Web:
http://www.festanca.sk/2019/

Súvisiace AIC správy:
Fest Anča 2018
Fest Anča 2017
Fest Anča 2016

publikované: 26.06.2019
aktualizované: 26.06.2019