English                                                        Piatok 26.04.2024, 23:43

Fest Anča 2016 je tu!

V stredu 29. júna 2016 sa v Žiline začína 9. ročník Medzinárodného filmového festivalu animovaných filmov Fest Anča, ktorý potrvá až do nedele 3. júla 2016.

V súťažných i sprievodných sekciách sa predstaví výber z najlepších animovaných filmov z celého sveta so špeciálnym fokusom – Fokus Balkán, pričom ani tento rok nebude chýbať výber z toho najlepšieho zo slovenských animovaných filmov. Popri bohatom filmovom programe Fest Anča pokračuje aj v Industry programe, ktorého súčasťou sú pitching fórum, odborné diskusie a prezentácie.

Festival ponúka štyri súťaže. V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov súťaží o Anča Award Mila Fog, film o hľadaní svetla Marty Prokopovej , ktorý je tiež zaradený do Slovenskej súťaže krátkych filmov. Tu sa bude uchádzať o cenu Anča Slovak Award spolu s filmami Hviezdny taxík (r. Juraj Krampolec), Monikino kino – Prázdniny (r. Veronika Obertová), Pravidlá hry (r. Ondrej Rudavský), Okupácia (r. Martina Mikušová), Balónové dievča (r. Martina Frajštáková), Braček jelenček (r. Zuzana Žiaková) a s hudobným klipom Duch mesta (r. Andrej Kolenčík, Veronika Kocourková). Posledný menovaný skúša svoje kvality aj v boji o Anča Music Video Award v medzinárodnom výbere Medzinárodnej súťaže videoklipov.
Štvrtou súťažou je
Medzinárodná súťaž filmov pre deti, v ktorej si o Anča Kids΄ Award zasúťaží aj slovenský film podľa knižky Gianniho Rodariho Hviezdny taxík.

Súťažné projekcie:
Medzinárodná súťaž krátkych filmov 1, Bábkové divadlo, 1. 7. 2016, 12:00
Medzinárodná súťaž krátkych filmov 2, Bábkové divadlo, 1. 7. 2016, 18:00
Medzinárodná súťaž krátkych filmov 3, Bábkové divadlo, 2. 7. 2016, 12:00
Medzinárodná súťaž krátkych filmov 4, Bábkové divadlo, 2. 7. 2016, 16:00
Slovenská súťaž krátkych filmov, Bábkové divadlo, 1. 7. 2016, 16:00
Medzinárodná súťaž videoklipov 1, Bábkové divadlo, 1. 7. 2016, 14:00
Medzinárodná súťaž videoklipov 2, Bábkové divadlo, 2. 7. 2016, 18:00
Medzinárodná súťaž filmov pre deti, Stanica Žilina Záriečie, sála 1, 29. 6. 2016, 10:00

O tom, kto získa ocenenie Anča Award, bude rozhodovať medzinárodná porota, v ktorej tento rok zasadnú: producentka a zakladateľka produkčnej spoločnosti HITCHHIKER Cinema Barbara Janišová Feglová (SK), kurátor programov animovanej avantgardy na Medzinárodnom festivale nezávislých krátkych filmov vo Viedni a riaditeľ Jednodňového festivalu animácie vo Viedni Thomas Renoldner (AT), novinár, profesionálny animátor a vedecký pracovník Vassilis Kroustalis (GRC).

Cenu Anča Slovak Award udelia Vanja Andrijević (HRV) zo produkčnej a distribučnej spoločnosti Bonobostudio, scenáristka a pedagogička Katarína Moláková (SK) a výkonný riaditeľ Interfilm FESTIVAL a spoluzakladateľ Interfilm Berlin Alexander Stein (DE). Cena je udelená v spolupráci s Literárnym fondom a je honorovaná sumou 600 Eur.

Videoklipy zhodnotia a cenu Anča Music Video Award udelia riaditeľka Medzinárodného festivalu StopTrik a kurátorka animovaných programov na festivaloch v Poľsku, Slovinsku a Chorvátsku, špecializujúca as na klasickú čínsku animáciu Olga Bobrowska (PL), pedagóg, porotca, reštaurátor, animátor, remeselník a spisovateľ Steven Woloshen (CAN) a animátor a tvorca inštalácií a multimediálnych projektov nezávislej scény v Prahe, Brne, Bratislave a Berlíne Martin Buřil (CZ). Cenu Anča Kids΄ Award udelí špeciálna detská porota.

Slovenské filmy budú súťažiť nielen o ocenenie Anča Slovak Award, ale tiež o distribučnú cenu Anča D Award spoločnosti Film Europe Media Company. Ocenený film sa tak dostane priamo do slovenských kín ako predfilm jedného z celovečerných distribučných titulov. Zároveň sa dostane aj do televízneho vysielania prvého televízneho kanálu u nás s výhradne európskou kinematografiou Film Europe Channel. 

Do nesúťažnej časti programu Fest Anče sú zaradené aj nové dobrodružstvá nerozlučných kamarátok Mimi a Líza 2 (r. Katarína Kerekesová), trochu nostalgie vnesú bloky slovenských Večerníčkov 90. rokov 1, 2 a 3, a v premiére budú uvedené Making of Prvá: Izabela Textorisová (r. Jana Bučka) o botaničke, ktorej životnú cestu obrástol bodliak, a Prvá: Soňa Kovačevičová (r. Tereza Križková) o prvej Slovenke svetového formátu v oblasti spoločenských vied - žene, matke a etnografke.

V rámci Industry programu dá Fest Anča na Pitching fóre priestor slovenským a českým tvorcom prezentovať svoje projekty pred odbornou porotou, ktorej členom je  tento rok aj Patrik Pašš ml., ako aj získať spätnú väzbu od slovenských profesionálov. Súčasťou programu je prezentácia konceptu SCAID, ktorý jasne formuluje stratégie pre vytvorenie funkčného a konkurencieschopného animačného priemyslu v Českej republike s ohľadom na globálne trendy a výzvy.

V Pitchingu bude predstavených spolu osem projektov, z toho šesť slovenských a dva české:
Journey (krátky film), Marek Jasaň
Muflón Anciáš (seriál), Juraj Krampolec, Igor Derevenec
Divoké bytosti (krátky film), Michal Blaško, Martina Prokopová
Zima (krátky film), Tomáš Červený, Martin Pertlíček
Vlk a sedem kozliatok (krátky film) Katarína Geffertová, Klára Ivančová
Remnants (krátky film), Jozef Plichtík, Martin Hartiník
Město (krátky film), Pavla Klimešová, Ondřej Slavík, Ondřej Moravec
One Day (krátky film), Filip Blažek, Katarína Pojarová

Projekty vznikajúce v ich produkcii, respektíve koprodukcii, ktoré by reálne bez podpory televízie nemohli uzrieť svetlo sveta, predstaví RTVS a Duck TV, spoločnosť pôsobiaca vo vyše 50 krajinách, zameraná na rozprávky pre najmenších divákov. Účastníkmi okrúhleho stola budú Jozef Kovalčík (Fond na podoru umenia), Michal Ferko (Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK), Zora Jaurová (Creative Industry Forum), Maria Rišková (Slovenské centrum dizajnu) a Filip Fischer (Game Dev Hub).

V rámci Game Days predstaví Róber Schochmann zo slovenskej Anima Techniky Drone n Base – prvú a jediná multižánrovú indoorovú hru na svete, ktorá premieňa lietanie s dronmi na napínavé letecké preteky, súboje či tréningy, a Martin Jaššo z Pixel Federation v prednáške predstaví hlavné dôvody z pohľadu podnikania aj dizajnu, ktoré spoločnosť presvedčili, aby sa pustili do skúmania možností virtuálnej reality.

Návštevníci festivalu môžu bezprostredne stretnúť s významnými tvorcami, napríklad so svetoznámymi Bratmi Quayovcami či Stevenom Woloshenom, zároveň spoznajú ich torbu na masterclassoch či špeciálnych tematických projekciách a naučia sa nové veci počas kreatívnych workshopov. Prezentáciu svojej tvorby budú mať aj významné produkčné spoločnosti, napríklad štúdio Platige Image z Poľska, ktoré má vo svojom portfóliu nominácie od Oscara až po BAFTA.

 

 

Viac o programe 9. ročníka Fest Anča:
Fest Anča
Program festivalu

 

Súvisiace správy AIC:
Fest Anča 2015
Fest Anča 2015 - industry
Fest Anča 2014
Fest Anča 2014 - pitching fórum
Fest Anča 2013
Cena pre Pandy na Fest Anča 2013

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

publikované: 29.06.2016
aktualizované: 30.06.2016