English                                                        Streda 08.05.2024, 22:39

Film Osadné Marka Škopa zvíťazil na festivale v Karlových Varoch

V sobotu 11. júla 2009 sa slávnostným ceremoniálom skončil prestížny 44. medzinárodný filmový festival Karlovy Vary, do ktorého programu bolo zaradených desať slovenských a koprodukčných filmov, z toho dva sa uchádzali o festivalové ocenenia. V súťaži dokumentárnych filmov triumfovala slovenská kinematografia, víťazom sa stala snímka Osadné slovenského dokumentaristu Marka Škopa.

Film Osadné bol na MFF Karlovy Vary uvedený vo svetovej premiére. V súťaži dokumentárnych filmov bojoval o prvenstvo spolu s ďalšími šestnástimi filmami, ocenenie mu udelila päťčlenná medzinárodná porota v zložení maďarský filmový kritik a publicista György Báron, ktorý bol predsedom poroty, dramaturg filmového festivalu Sundance zodpovedný za dokumentárne filmy David Courier, riaditeľka filmového festivalu v Miami Tiziana Finzi, dokumentarista, filmový esejista a pedagóg Vít Janeček a holandská filmová režisérka Jiska Rickels.

Režisér a producent filmu Marko Škop si ocenenie za výnimočné vykreslenie príbehu starostu a pravoslávneho kňaza z dedinky Osadné na hranici Európskej únie prevzal na slávnostnom ceremoniáli spolu s kameramanom a producentom Jánom Melišom a strihačom a producentom Františkom Krähenbielom.

Marko Škop so svojím tímom na MFF v Karlových Varoch zaujal už v roku 2006, keď v súťaži dokumentárnych filmov získal Zvláštnu cenu poroty a zároveň Divácku cenu. Snímku Osadné prezentoval na festivale v Karlových Varoch už v roku 2008 ako rozpracovaný projekt v rámci Docu Talents from the East.

Ďalšie informácie:

Tlačová správa SFÚ (11. 7. 2009)

trailer Osadné
Artileria: www.artileria.sk,
Osadné: www.osadne.com,
Karlovy Vary IFF: www.kviff.com.

Súvisiace články

Slovenská kinematografia na 44. MFF Karlovy Vary
Slovenská kinematografia na 43. MFF Karlovy Vary
Slovenský film na 42. MFF Karlovy Vary
Slovenská kinematografia na 41. MFF Karlovy Vary

publikované: 13.07.2009
aktualizované: 02.09.2009