English                                                        Piatok 29.03.2024, 11:08




BERLINALE
Medzinárodný filmový festival Berlín

Slovenská kinematografia na Berlinale 2007

Je potešujúce, že slovenská kinematografia zasiahne tento rok do diania Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne (8. - 18. februára 2007) o niečo aktívnejšie ako po minulé roky. Jej existencia (!) a prítomnosť bude citeľná hneď v niekoľkých kľúčových podujatiach Berlinale;  od uvedenia fimu v súťažnej sekcii až po aktívnu účasť na filmovom trhu.

 

  a) Slovenská účasť v Medzinárodnej súťaži Berlinale 2007

Do hlavnej súťaže 57. ročníka Berlinale bol vybraný film Jířího Menzla Obsluhoval jsem anglického krále, na ktorom sa ako minoritný koproducent podieľala slovenská spoločnosť Magic Box Slovakia. Slávnostnú súťažnú projekciu vo festivalovom paláci v piatok 16.2. 07 osobne spolu s režisérom a ďalšími tvorcami uvedú aj Zuzana Fialová a Marián Labuda. Kompletný zoznam filmov v hlavnej súťaži Berlinale 2007 nájdete v oficiálnej tlačovej správe Berlinale (berlinale.de; tlačová správa, angl.).

Slovenská kinematografia mala naposledy zastúpenie v súťaži Berlinale v roku 1991 vďaka filmu Dušana Trančíka Keď hviezdy boli červené (sfd). Pravdepodobne najúspešnejším rokom slovenskej kinematografie na Berlinale bol rok 1989, keď Dušan Hanák získal Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu i osobitné uznanie FIPRESCI za film Ja milujem, ty miluješ (sfd) a Jaroslave Havettovej udelili Strieborného medveďa za krátky film Údel.

 

b) Projekcie slovenských filmov v rámci EFM 2007

V rámci Európskeho filmového trhu (EFM) sa počas Berlinale odpremietajú tri filmy na neverejných, tzv. trhových projekciách, určených predovšetkým filmovým nákupcom, distributérom a zástupcom fimových festivalov. Ide o tituly: Rozhovor s nepriateľom (r. Patrik Lančarič), Obsluhoval jsem anglického krále a rozpracovaný projekt Bathory (r. Juraj Jakubisko). Prezentácia na filmovom trhu je podstatným signálom filmovým profesionálom, že filmový priemysel krajiny je aktívny a teda atraktívny.

  Rozhovor s nepriateľom (r. Patrik Lančarič)

            Bathory (rozpracovaný projekt; r. Juraj Jakubisko)

                  Obsluhoval som anglického kráľa (r. Jiří Menzel)

 EFM projekcia   EFM projekcie   Verejné projekcie

 

c) Stánok "Central European Cinema" na EFM 2007 (8. - 18. 2. 2007)

Okrem trhových projekcií konkrétnych titulov sa o propagáciu slovenskej audiovízie bude usilovať predovšetkým SFÚ. Na EFM už po druhýkrát s Českou republikou, Maďarskom, Poľskom a Slovinskom pripravuje stánok Central European Cinema. |..viac

 

d) Táňa Pauhofová ako slovenská Shooting Star

Už po desiatykrát bude jedným z najdôležitejších sprievodných podujatí MFF Berlín projekt „Shooting Stars“ (11. – 12. februára 2007), mediálne ostro sledované „defilé“ mladých hereckých osobností z 25 krajín Európy. Po prvýkrát sa tohto prestížneho projektu zúčastní aj slovenský zástupca, herečka Táňa Pauhofová. |..viac

 

e) ScriptEast (10. - 13. 2. 2007)      

Celoročný tréningový program pre scenáristov ScriptEast pokračuje v Berlíne druhou fázou osobných konzultácií participantov so školiteľmi  (tzv. Evaluation Session). Slovenská scenáristka Zuzana Liová v programe konzltuje a rozvíja svoj scenár s pracovným názvom Dom / House. Návštevníci EFM sa môžu s účastníkmi programu stretnúť 11. februára o 17:30 v stánku Central European Cinema. Pozvánka (pdf)

 
Účasť Slovenskej republiky na EFM v Berlíne pripravuje Slovenský filmový ústav s finančnou podporu Ministerstva kultúry SR.

 Kontaktná osoba:   Alexandra Strelková,
riaditeľka Národného kinematografického centra SFÚ
tel.: 02/57 10 15 27
fax: 02/52 73 32 14
e-mail:
cinecentre@sfu.sk

Tlačová správa SFÚ (29. 1. 2007; doc)

aktualizované 5. 2. 2007
 


publikované: 09.02.2007
aktualizované: 09.02.2010