English                                                        Piatok 26.04.2024, 11:49

Shooting Stars 2007

 

rozhovor s Táňou Pauhofovou (Film.sk; marec 2007)
trailer Shooting Stars 2007
tlačová správa SFÚ (5. 2. 2007)


Na 57. ročníku Berlinale (8. – 18. február 2007) oslávi projekt Shooting Stars 10. výročie svojho vzniku. Medzinárodná organizácia European Film Promotion (EFP) po prvýkrát uviedla projekt na berlínskom festivale v roku 1998 so zámerom pomôcť mladým talentovaným hercom z jednotlivých európskych členských krajín EFP zviditeľniť sa na dôležitom podujatí svetového filmového priemyslu. V priebehu posledných rokov sa Shooting Stars etablovalo ako jedno z najdôležitejších podujatí v oblasti propagácie európskeho filmu a podpory talentov filmového herectva. Jeho hlavným cieľom je upozorniť na najsľubnejšie herecké talenty jednotlivých európskych krajín a propagovať konkrétne filmové tituly, v ktorých herci- „shooting stars“ účinkujú. Spolu s účastníkmi 10. ročníka Shooting Stars sa vďaka tomuto projektu predstavilo filmovému svetu celkovo 194 nových hereckých tvárí. Zo súčasných svetových hereckých hviezd, ktoré sa zúčastnili projektu Shooting Stars spomeňme Daniela Craiga (History of Violence / História násilia), Rachel Weisz (The Constant Gardener / Nepohodlný), Daniela Brühla (Good Bye, Lenin!), Ludivine Sagnier (8 femmes / 8 žien, Swimming Pool / Bazén) a Aňu Geislerovú (Kráska v nesnázích, Štěstí).

Účastnícke krajiny EFP každoročne nominujú na Shooting Stars jedného herca vo veku do 35 rokov. Výber kandidátov si jednotlivé členské krajiny určujú samy,  v zásade ide o výberovú komisiu zloženú z odborníkov alebo zvolených zástupcov organizácie, ktorá zastupuje krajinu v EFP. Nominované osobnosti by mali spĺňať niekoľko kritérií, ktoré sa postupne vyprofilovali počas trvania projektu. Základnou podmienkou je aktívna znalosť angličtiny, aspoň jedna hlavná filmová úloha, vítané sú hercove skúsenosti z medzinárodných koprodukcií, záujem zapojiť sa do ďalších koprodukčných filmových projektov, a v neposlednom rade špecifickosť herca v rámci domáceho filmového kontextu.

Táňa Pauhofová ako Shooting Star zo Slovenska
Slovensko stalo súčasťou EFP minulý rok počas 56. MFF Berlinale, keď sa členom organizácie stal Slovenský filmový ústav. Shooting Stars je prvým veľkým projektom slovenskej kinematografie v rámci tejto organizácie. Rozhodovanie o slovenskom kandidátovi prebehlo na pôde Slovenského filmového ústavu, výberovú komisiu tvorili generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký, Alexandra Strelková (riaditeľka NKC SFU a zástupkyňa SFÚ v EFP), Miroslav Ulman a Zuzana Mistríková. Zvažovala sa aktuálna filmová produkcia Slovenska, koprodukcie, veľkosť jednotlivých projektov, ich obsadenie slovenskými hercami, filmografie, skúsenosti jednotlivých hercov a ich potenciál pre medzinárodnú prezentáciu. Po zvážení viacerých možností napokon padla voľba na Táňu Pauhofovú.

Táňa Pauhofová má za sebou niekoľko hraných filmov pre kiná a televízie, vrátane koprodukcií (s Českou republikou a Nemeckom) a zahraničných produkcií (Česká republika). V jej filmografii je niekoľko aktuálnych filmov (Indián a sestrička, Kousek nebeKruté radosti a pripravovaný film Muzika), na ktorých je postavená propagácia a prezentácia Pauhofovej počas Shooting Stars.

 

publikované: 01.02.2007
aktualizované: 12.03.2007