English                                                        Piatok 26.04.2024, 11:35

Medzinárodný filmový festival Varšava 2008

V termíne od 10. do 19. októbra 2008 prebieha vo Varšave 24. ročník najvýznamnejšieho filmového festivalu v Poľsku. Ponúkne filmy z celého sveta, rozdelené do piatich súťažných a dvoch nesúťažných sekcií. V súťaži prvých a druhých celovečerných filmov sa bude premietať najnovší film Juraja Nvotu Muzika (»), v súťažnej sekcii krátkych filmov bude uvedený animovaný film Michaely Čopíkovej O ponožkách a láske. V jednej z festivalových porôt, ktorá bude hodnotiť debuty a druhé celovečerné filmy, bude Slovensko zastupovať Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra SFÚ.

Počas MFF Varšava sa v termíne od 15. do 19. októbra uskutoční aj tretí ročník medzinárodného filmového trhu CentEast, ktorého hlavnou témou je Predaj a distribúcia filmov východnej Európy. Slovensko na trhu zastupujú filmové tituly Hranica (r. J. Vojtek) a Muzika.

Zo sprievodných podujatí na MFF Varšava je pre Slovensko tento rok zaujímavý aj medzinárodný workshop FIPRESCI Warsaw Project, ktorý sa koná v rámci varšavského festivalu v termíne od 10. do 16. októbra. Počas neho budú vybraní mladí novinári vo veku do 30 rokov pracovať pre Festivalový denník a zároveň sa zúčastnia odborných prednášok na tému filmového žurnalizmu pod vedením renomovaných odborníkov Martina Blaneya z časopisu Screen čo Jorna Rossinga Jensena z Variety, absolvovať budú aj stretnutia s členmi poroty filmových novinárov Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI. Slovenským účastníkom workshopu je filmový publicista Ondrej Starinský. Viac informácií o 24. medzinárodnom filmovom festivale Varšava nájdete na http://www.wff.pl/.

publikované: 12. 10: 2008
zdroj:
www.wff.pl, tlačová správa SFÚ

publikované: 12.10.2008
aktualizované: 05.11.2008