English                                                        Piatok 26.04.2024, 17:01

Rozhovor s Michalom Kollárom

ROZHOVOR S MICHALOM KOLLÁROM

>Ste slovenským POM. S akými očakávaniami/predstavami odchádzate do Cannes?

S tichým pčakávaním nadviazania plnohodnotých nových kontaktov… S očakávaním ďalšieho rozšírenia obrazu o možnostiach a problémoch európskeho filmu rozumejme koprodukcí.. V neposlednom rade ma čaká niekoľko vodpred dohodnutých stretnutí ohľadne našeho predošlého filmu Dom a hlavne toho nastávajúceho Klauni, ktorý vzniká v netradičnej česko-slovensko-fínskej koprodukcií… Aby som parafrázoval režisérku Domu Zuzku Liovú: moje ambície/predstavy sú realistické…

>Film Dom mal svetovú premiéru pred pár mesiacmi na Berlinale. Ktorý moment vo výrobe Domu považujete za zlomový?

Azda keď sa nám - teda českému producentovi česká televízia a český koproducent Samastinor potvrdili svoju účasť… Bez vstupu týchto dvoch subjektov by sa Dom ešte dlho netočil - ak vôbec.

>Je to film slovenskej autorky, na jeho realizáciu sa „ľahšie“ hľadali financie v Čechách ako na Slovensku. Prečo?

Slovo ľahšie nie je úplne namieste… V danom čase existovala len veľmi diskutabilná podpora z Ministerstva kultúry SR, ktorá v danom období končila. Navyše nároky tohoto debutu boli podstatne vyššie ako jeden zdroj financovania (resp. dva vrátane Slovenskej televízie) tak malej krajiny ako je Slovensko. Dúfam, že tento fakt pochopí i Audiovizuálny fond a reprocitne podporí náš nastávajúci projekt… V tomto ohľade si dovolím tvrdiť, že slovenská kinematografia je dlžníkom.

>Máte za sebou ako scenárista, režisér a producent už niekoľko projektov. Na čom pracujete v súčasnosti?

Ako producent na filme s pracovným názvom Klauni podľa scenára Petra Jarchovksého v réžii Viktora Tauša. V hlavných úlohách sa okrem Bolka Polívku, Jiřího Lábusa a Oldu Kaisera objaví Kaurismäkiho "múza" Kati Outinen. Ďalej sa ako koproducent podieľam na celovečernom dokumente Jara Vojteka Cigáni idú do volieb, ktorý je momentálne vo fáze vývoja. Samozrejme pracujem i na vlastných autorských projektoch, ale z poverčivosti o nich pomlčím… :)

>Michalov profil nájdete tu.

publikované: 06.05.2011
aktualizované: 09.05.2011