English                                                        Piatok 29.03.2024, 06:08

Prehliadka slovenského filmu v Kodani, ďaleko od Bratislavy

Desať slovenských filmov sa na konci novembra predstaví ďaleko od Bratislavy. 21. - 29. 11. 2015 sa v Kodani, v kinotéke Dánskeho filmového inštitútu, uskutoční reprezentatívna prehliadka slovenskej kinematografie pod názvom Nový slovenský film - Ďaleko od Bratislavy.

Názov prehliadky odkazuje nielen na vzdialenosť medzi Bratislavou a Kodaňou, ale aj na príbehy, ktoré sa odohrávajú mimo slovenskej metropoly a často sa presúvajú až za hranice krajiny. Cieľom prehliadky je priblížiť dánskemu publiku rôzne aspekty reality dnešného človeka na Slovensku.

Otváracím filmom prehliadky je úspešná roadmovie Ivana Ostrochovského Koza (2015). Ďalšie filmy zastupujúce súčasnú slovenskú kinematografiu, ktoré sa predstavia na prehliadke, sú: Kandidát (r. Jonáš Karásek, 2013) - o kampani pred nekonkrétnymi voľbami v konkrétnej krajine, kde moc médií a manipulácia s udalosťami môže ovplyvniť celý svet; Môj pes Killer (r. Mira Fornay, 2013) - film o rasizme, xenofóbii a netolerancii, zasadený do malého mestečka na slovensko-moravských hraniciach; Zamatoví teroristi (r. Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský, Peter Kerekes, 2013) - odľahčené rozprávanie troch protagonistov o ich ozbrojenom pokuse vzoprieť sa totalitnému režimu za cenu straty slobody i lásky; Zázrak (Juraj Lehotský, 2013) – o neľahkých časoch dospievajúceho dievčaťa žijúceho v polepšovni; Až do mesta Aš (Iveta Grófová, 2012) –  príbeh Dorotky, ktorá sa rozhodne opustiť východné Slovensko a hľadať si dôstojné miesto pre život v pohraničnom meste Aš; vlna vs. breh (r. Martin Štrba, 2014) - o Slovákoch, ktorí sa stretli na pražskej FAMU a vytvorili výnimočnú generáciu fotografov.

Výber obsahuje aj klasické filmové tituly: výnimočný film Petra Solana Kým sa skončí táto noc (1965), odohrávajúci sa v nočnom bare vo Vysokých Tatrách, ktorý ako predfilm doprevádza krátky spoločensko-kritický dokument Dušana Hanáka Prišiel k nám Old Shatterhand (1966). Ďalší Hanákov film Obrazy starého sveta (1972) ponúkne dánskym divákom sugestívne portréty ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokzali aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní.

Prehliadku slovenskej kinematografie v Kodani „Nový slovenský film: ďaleko od Bratislavy“ organizuje Slovenský filmový ústav a spoločnosti ARINA a FRAME FILM, v spolupráci s Dánskym filmovým inštitútom a Veľvyslanectvom SR v Kodani. Podujatie finančne podporili Ministerstvo kultúry SR a Audiovizuálny fond.

tlačová správa na stiahnutie
plagát na stiahnutie

programový bulletin na stiahnutie

web: http://nyslovakiskfilm.com/

publikované: 16.11.2015
aktualizované: 18.01.2016