English                                                        Streda 24.04.2024, 13:38

Pripravení súťažiť na Filmovom festivale Varšava

Tri slovenské a koprodukčné filmy sa budú uchádzať o ceny na 34. ročníku filmového festivalu Varšava (12. – 21. 10. 2018).

V súťaži dokumentárnych filmov zabojuje Kapela (r. Ladislav Kaboš) o skupine rómskych hudobníkov Lomnické Čháve a Cirkus Rwanda (r. Michal Varga), ktorá spojením dvoch cirkusových súborov zaznamenáva stret odlišných kultúr.

Bakalársky film Poetika Anima v réžii Kriss Sagan sa v svetovej premiére predstaví v rámci súťaže krátkych filmov. Nenaratívny animovaný film vznikol na motív rovnomennej lyrickej básne, vytvorenej syntézou režisérkiných denníkových zápiskov. Prvý solídny krok som spravila, keď som si uvedomila, že je lepšie spraviť “malý a milý” film, ktorému budem ochotná venovať všetok svoj čas a energiu. Chcela som, aby ma celá výroba bavila, nechcela som sa zaťažovať zbytočnými očakávaniami. Nie som dobrý rozprávač, preto som si stanovila za cieľ nájsť svoj autorský rukopis, spôsob rozprávania, čo bol veľký skok do neznáma, ale teraz môžem povedať, že to bolo dobré rozhodnutie.“ povedala režisérka v rozhovore pre Kinečko.

Slovensko bude zastúpené aj v rámci Industry sekcie. Tréningového programu pre mladých filmových kritikov a novinárov z centrálnej a východnej Európy FIPRESCI Warsaw Critics Project sa zúčastní filmový kritik Tomáš Hudák.

Web:
https://wff.pl/en/

Súvisiace AIC správy:
2017: Na filmovom festivale vo Varšave súťaží krátky 39 týždňov, 6 dní
2016: Varšavský festival aj so slovenskými filmami
2015: Varšava plná slovenských premiér

publikované: 11.10.2018
aktualizované: 11.10.2018