English                                                        Štvrtok 28.03.2024, 18:23

Varšavský festival aj so slovenskými filmami

32. ročník filmového festivalu vo Varšave (7. – 16. 10. 2016) tento rok opäť predstaví slovenské filmy, a to nielen v oficiálnom programe, ale aj na filmovom trhu CentEast.

V oficiálnom festivalom programe sa predstavia tri slovenské filmy, každý v inej programovej sekcii.
V súťaži Free Spirit Competition, do ktorej sú zaradené nezávislé, inovatívne produkcie, sa premietne animovaný poviedkový film Smrteľné historky (r. Ján Bubeníček).
Ďalšie dva filmy sa predstavia nesúťažne. Film Učiteľka (r. Jan Hřebejk) čaká poľská premiéra v sekcii Special Screening a 5 October (r. Martin Kollar) bude uvedený v sekcii Discoveries zameranej na súčasne témy a filmy prezentované na filmových festivaloch v zahraničí.

Filmový trh CentEast, ktorý sa koná na pôde festivalu už po dvanásty raz, privíta vo výbere filmových projektov Works-in-Progress film Petra Bebjaka Čiara spoločnosti Wandal Production.
Oficiálneho stretnutia Warsaw Meetings, ktorý sa koná v rámci filmového trhu, sa okrem Wandy Adamík Hrycovej (Wandal Production) zúčastnia aj Marián Urban (ALEF FILM & MEDIA) a Zora Jaurová a Mátyás Prikler (MPhilms).

Slovenské zastúpenie máme aj v sprievodnom programe pre mladých filmových kritikov a novinárov z centrálnej a východnej Európy FIPRESCI Warsaw Critics Project. Slovenskými účastníčkami sú Alexandra Gabrižová a Zuzana Sotáková.

Viac info:
www.wff.pl/en/
www.centeast.eu

Súvisiace AIC správy:
2015: Varšava plná slovenských premiér
2014: Slovenské filmy na 30. FF Varšava
2013: Slovenské filmy na 29. MFF Varšava


publikované: 05.10.2016
aktualizované: 06.10.2016