English                                                        Nedeľa 05.05.2024, 03:28

Čierne dni i ďalšie slovenské filmy na Dok Leipzig

66. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárneho a animovaného filmu Dok Leipzig (8. – 15. 10. 2023) uvedie vo svojom programe opäť viacero slovenských filmov vrátane klasického dokumentu Čierne dni.

Čierne dni, mimoriadne vydanie Týždňa vo filme, pod ktorým sú podpísaní režiséri Ladislav Kudelka, Milan Černák, Štefan Kamenický a Ctibor Kováč, zachytávajú augustové udalosti roku 1968. Festival zaradil tento film do retrospektívnej sekcie Retrospective: Film and Protest – Popular Uprisings in the Cold War.

V nesúťažnom výbere výrazných filmov zo strednej a východnej Európy sa lipskému publiku predstaví hybridný film Svetloplachosť režisérov Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka, zatiaľ čo detské publikum sa môže tešiť na krátky animovaný film Volám sa Edgar a mám kravu Filipa Diviaka.

Po minuloročnom úspechu prichádza festival aj tentoraz so špeciálnou udalosťou – kontinuálnym celovečerným premietaním 25 krátkych filmov zo strednej a východnej Európy, ktoré festival organizuje v spolupráci s filmovými inštitútmi, respektíve centrami z Estónska, Chorvátska, Lotyšska, Slovinska a Slovenska (zastúpené Slovenským filmovým ústavom). Vo výbere sa predstavia filmy Journey (r. Marek Jasaň), V rade (Kamila Kučíková), Cestujúcim do pozornosti (r. Marek Moučka), Žltá (r. Ivana Šebestová) a Symbol (r. Kristína Žilinčárová).

Web: www.dok-leipzig.de/en

Súvisiace AIC správy:
Dok Leipzig 2022
Dok Leipzig 2019

publikované: 06.10.2023
aktualizované: 06.10.2023