English                                                        Streda 24.04.2024, 19:50




BERLINALE
Medzinárodný filmový festival Berlín

Emerging Producers 2021

 
Zora Jaurová je filmová producentka (MPhilms), expertka na kultúrnu politiku a kreatívny priemysel a politička (podpredsedníčka strany Progresívne Slovensko). Pracovala ako riaditeľka Kultúrneho kontaktného bodu, zastupovala Slovensko vo Výbore pre kultúrne záležitosti Rady EÚ. Bola tiež viceprezidentkou európskej organizácie Culture Action Europe. Bola spoluautorkou a umeleckou riaditeľkou projektu Košice – Interface 2013 (Európske hlavné mesto kultúry 2013). Je prezidentkou slovenského Fóra kreatívneho priemyslu, členkou Rady Fondu pre umenie, členkou európskeho top-expertného panelu European Creative Industries Alliance a prestížnej európskej siete filmových producentov Ateliers du Cinéma Européen (ACE).


Aké očakávania máte od účasti v programe Emerging Producers? Akú „konkurenčnú výhodu“ môže producent získať účasťou vt takomto programe?

- Keďže podstatná časť európskeho filmového priemyslu je v súčasnosti založená na koprodukcii a spolupráci za hranicami štátov, považujem tento druh vzdelávacích programov za mimoriadne užitočný, a to nielen pre "rozvíjajúcich sa" producentov. Okrem know-how a inšpirácie sú to najmä ľudia z rôznych krajín a produkčných zázemí, s ktorými sa stretnete, spriatelíte a pridáte do svojej profesionálnej siete, čo je najvyššia pridaná hodnota producentských vzdelávacích programov. Produkujem oboje – hrané aj dokumentárne filmy a je zaujímavé vidieť, ako sa dokumentárna "banda" líši od tej hranej – je uvoľnenejšia a nejako menej rozdrvená ťažobou filmového priemyslu...


Ktorý z vašich rozpracovaných projektov je pre Vás momentálne najväčšou výzvou a považujete ho za najatraktívnejší aj pre iné než slovenské publikum?

- Dokončujeme nakrúcanie politického thrilleru Moc a pandémia je naším najhorším nepriateľom. Aj keby sme väčšinu z toho dokázali nakrútiť tesne predtým, ako vírus zasiahol Európu, teraz zápasíme s poslednými natáčacími dňami. Tento projekt bol od samého začiatku koncipovaný ako medzinárodná koprodukcia, a to nielen finančne, ale aj z hľadiska obsadenia a tímu – preto nám to existujúce obmedzenia skutočne komplikujú. Táto ľahko dystopická dráma, ktorá kladie otázky o limitoch a etických hraniciach politickej moci a zdanlivej bezmocnosti jednotlivcov v globálnej spoločnosti, má byť filmom pre široké európske publikum.

PRIPRAVOVAŇÉ FILMY:
     
Moc    
hraný – v postprodukcii    

Zaoberá témou politiky a moci v súčasnej demokracii. Prostredníctvom príbehu nešťastnej náhody, pri ktorej vysokopostavený politik omylom zabije človeka, a následnej snahy celú udalosť vyšetriť, resp. zahladiť, odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie, ale kladie aj otázky o skutočnej identite politických figúr, o príbehoch za ich verejnými maskami. Film sa zaoberá aj otázkou pravdy a jej podobami v súčasnom verejnom živote, možnosťami jej hľadania a skrývania. 

 
Iná svorka
hraný – v postprodukcii
Tibor sa po návrate z väzenia zamestná ako vyhadzovač v nočnom klube. Má finančné problémy a pre svoju povahu je v neustálom konflikte s okolím. Svoju divokú dvanásťročnú dcéru Niki nevidel už sedem rokov. Keď Niki, ktorá žije so starými rodičmi, zistí, že otca prepustili z väzenia, vyhľadá ho aj napriek ich zákazu. Toto stretnutie prinúti Tibora čeliť svojej minulosti a hľadať spôsob, ako sa stať svojej dcére ozajstným otcom.
 
KONTAKT:

MPHILMS
zora.jaurova@mphilms.sk
www.mphilms.sk

 
       
web: www.ep.ji-hlava.com  


publikované: 23.02.2021
aktualizované: 25.02.2021