English                                                        Sobota 20.04.2024, 07:33




BERLINALE
Medzinárodný filmový festival Berlín

Dva slovenské snímky si z tohtoročného Berlinale odnášajú ceny. Strieborného medveďa – Cenu Alfreda Bauera si počas záverečného ceremoniálu prevzala Agnieszka Holland a Kasia Adamik za ich film Cez kosti mŕtvych. Ďalším oceneným bol film Piata loď režisérky Ivety Grófovej, ktorý si odniesol Krištáľového medveďa zo sekcie Generation Kplus.

Film Agnieszky Hollland Cez kosti mŕtvych rozpráva príbeh Janiny Duszejkovej - postaršej ženy, milovníčky a ochrankyne zvierat, žijúcej osamotene v Klodzkej kotline, kde je v krátkom čase spáchaná séria vrážd. Film ukazuje netradičným, v niektorých momentoch až provokatívnym spôsobom, kam môže siahať ľudská brutalita nielen voči zvieratám, ale aj voči outsiderom.

Film vznikol na motívy knihy Olgy Tokarczuk v poľsko-nemecko-česko-švédsko-slovenskej koprodukcii. Slovenská strana je zastúpená novovzniknutou produkčnou spoločnosťou nutprodukcia, za ktorou stojí Jakub Viktorín a jeho českí spoločníci Pavla Kubečková s Tomášom Hrubým.

Piata loď, druhý celovečerný film Ivety Grofovej, sa v svetovej premiére predstavil v sekcii Generation Kplus zameranej na detského diváka. A detská porota mu taktiež udelila cenu – Krištáľového medveďa: . „Vybrali sme kreatívny a autentický film. Je o dvoch deťoch, ktoré si vytvoria svoj malý svet podľa vlastných pravidiel. Príbeh sa nás veľmi dotkol a hercom sme naplno uverili.“

Film vznikol na motívy rovnomennej úspešnej knihy slovenskej autorky Moniky Kompaníkovej, ktorá sa stala najlepšou knihou roka 2010. Príbeh filmu dvoch detí je inšpirovaný skutočnou udalosťou, nevinnou hrou, ktorá navždy zmení ich životy.

Od filmu Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ, ktorý získal v roku 1989 Strieborného medveďa za réžiu, ide o prvý (majoritne) slovenský film ocenený na berlínskom festivale.

Viac o slovenskej kinematografii na Berlinale 2017: http://www.aic.sk/aic/sk/v-zahranici/berlinale/slovenska-kinematografia-na-67.-berlinale.html

Cez kosti mŕtvych v AIC databáze:
http://www.aic.sk/slovak-films/19684.html
Piata loď v AIC databáze:  http://www.aic.sk/slovak-films/16770.html




publikované: 20.02.2017
aktualizované: 28.02.2017