English                                                        Štvrtok 28.03.2024, 22:17

V Terste sa predstavia slovenské filmy

Filmový festivalový rok 2017 sa začína vo veľkom. 28. ročník filmového festivalu v Terste (20. – 29. 1. 2017) bude otvárať úspešný slovenský film Učiteľka Jana Hřebejka a v jeho programe sa objavia ďalšie tri slovenské filmy.

Film Učiteľka (r. Jan Hřebejk), ktorý sa po svojej premiére na MFF Karlove Vary premietal na festivaloch po celom svete a práva na vysielanie boli predané do viac ako 50 krajín, očaril taktiež riaditeľov terstského festivalu: „Sme naozaj veľmi hrdí, že 28. ročník festival môžeme zahájiť filmom, ktorý tak podmanivo zobrazuje všetky kvality stredo- a východoeurópskej kinematografie, akými sú inovatívne písanie, skvelé herecké výkony a svojský zmysel pre humor.“

Slovenské filmy však budú bojovať aj o ceny. V súťaži o najlepší dokumentárny film sa predstaví najnovší film Roberta Kirchhoffa Diera v hlave. Táto esejistická freska odkrýva málo známe dejiny rasového prenasledovania Rómov v strednej Európe počas druhej svetovej vojny. Do súťaže o najlepší hraný film festival zaradil aj koprodukčný film Ja, Olga Hepnarová režisérov Tomáša Weinreba, Petra Kazdu.

Krátkometrážna tvorba bude mať taktiež na festivale zastúpenie. Absolventský animovaný film Martiny Mikušovej Chilli sa prestaví v rámci sekcie programu animovaných filmov.

Sprievodným podujatím festivalu je koprodukčné fórum When East Meets West (WEMW), na ktorom sa aj tento rok zúčastní viacero slovenských filmových profesionálov. Medzi 22 projektov vybraných na WEMW sa dostal aj slovenský dokumentarista Peter Kerekes s pripravovaným filmom Wishing on a Star.

V programe EASTWEEK venovanom mladým filmárom - scenáristom, študentom filmových škôl zo strednej a východnej Európy, sa so svojím projektom CHLOROPHYLL zúčastní za Slovensko Michaela Prablesková.

Viac informácií na:
http://www.triestefilmfestival.it/

Súvisiace AIC správy:
2015 - Zamatoví teroristi a V tichu v programe 26. FF Terst
2014 - Slovenské filmy na januárových festivaloch
2012 - Dom získal cenu na FF Terst
2012 - Slovenské filmy mieria do talianskeho Terstu

publikované: 18.01.2017
aktualizované: 20.01.2017