English                                                        Štvrtok 28.03.2024, 16:52

Zamatoví teroristi a V tichu v programe 26. FF Terst

Festivalový rok pre slovenské filmy už tradične otvára filmový festival v Terste (17. – 22. 1. 2015), zameraný na kinematografiu z regiónu strednej a východnej Európy a Talianska. V programe svojho 26. ročníka predstavuje svojim divákom dva úspešné slovenské tituly z uplynulého roka:

Zamatoví teroristi trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes, film ocenený na minuloročnom MFF Berlín v sekcii Fórum a úspešný festivalový titul celého roku 2014, je zaradený do súťaže dokumentárnych filmov a bude uvedený v talianskej premiére. Film osobne uvedie režisér Peter Kerekes.

V sekcii Arthouse, ktorá sa venuje umeleckým filmom oscilujúcim na hranici kinematografie a iných druhov umenia, so špeciálnym zameraním na hudbu, sa predstaví film V tichu režiséra Zdeňka Jiráského, ktorý po svojej špeciálnej premiére na MFF Karlove Vary 2014 precestoval festivaly v početných krajinách a bol úspešne uvedený napr. na MFF Chicago, či MFF Thessaloniki.

Sprievodným podujatím festivalu je koprodukčné fórum When East Meets West, na ktorom sa aj tento rok zúčastní viacero slovenských filmových profesionálov. V roku 2015 je fórum zamerané na prehĺbenie vzťahov medzi profesionálmi zo strednej a východnej Európy, Talianska a anglicky hovoriacich krajín: Veľká Británia, Írsko a Severná Amerika.

V programe EASTWEEK venovanom mladým filmárom - scenáristom, študentom filmových škôl zo strednej a východnej Európy, sa so svojím projektom Sketch zúčastní za Slovensko Katarína Vargová.

Viac informácií na:
www.triestefilmfestival.it

Súvisiace AIC správy:
2014 - Slovenské filmy na januárových festivaloch
2012 - Dom získal cenu na FF Terst
2012 - Slovenské filmy mieria do talianskeho Terstu

publikované: 16.01.2015
aktualizované: 19.01.2015