English                                                        Piatok 19.04.2024, 03:18

Slovenské filmy na MFF San Sebastián 2015

V programe 63. ročníka MFF San Sebastián (18. – 26. 9. 2015) budú mať premiéry dva slovenské tituly - koprodukčný celovečerný debut Olma Omerzu Rodinný film a krátky študentský film Strach Michala Blaška.

Rodinný film
je dlho očakávaným filmom režiséra slovinského pôvodu Olma Omerzua. Omerzu vyštudoval pražskú FAMU a už jeho absolventský film Príliš mladá noc získal po svojej premiére v sekcii Fórum na Berlinale 2012 viaceré ocenenia. 
Rodinný film
zaujal v roku 2012 na MFF Karlove Vary v rámci prezentácie Pitch&Feedback a vznikal v medzinárodnej koprodukcii Česka, Nemecka, Slovinska, Francúzska a Slovenska. Zachytáva príbeh manželov, ktorí sa vydajú na plavbu po oceáne a doma nechajú osamote dve deti. Keď sa ich čln prevrhne, je to len začiatok tragických udalostí v živote jednej rodiny.
V San Sebastiáne bude film uvedený v sekcii New Directors predstavújucej mladých talentovaných režisérov a režisérky.

V sekcii Medzinárodné stretnutie filmových študentov, kde Slovensko minulý rok zastupoval film Adama Felixa Checkpoint, sa tohto roku predstaví ročníkový film Michala Blaška Strach (koprodukcia VŠMU - FAMU). Film rozpráva príbeh mladíka Mareka, ktorý sa stáva očitým svedkom brutálneho útoku, no kvôli strachu, ktorý ho pohlcuje, nedokáže urobiť správnu vec.
Na festivale film osobne uvedie režisér Michal Blaško, výkonný producent Jakub Brychta, kameraman Adam Mach a zvukár Ivan Ďurkech. Film bude bojovať o ceny Panavision, Freak Agency / Feelsales, BioBioCine – Duoc UC, Orona, Torino ako aj o účasť v Short Film Corner počas Cannes.

Do medzinárodnej študentskej poroty zasadne aj slovenská zástupkyňa, animátorka Marta Prokopová

RODINNÝ FILM / Family Film
CZ - DE - FR - SI - SK / far. / 100 min / dráma

     
Réžia:
Scenár:
Produkcia:

Olmo Omerzu
Olmo Omerzu, Nebojša Pop-Tasić
endorfilm (CZ), 42film (DE), Rouge International (FR), Arsmedia (SI), Punkchart films (SK), Česká televize (CZ)
     

Manželia sa vydávajú na vysnívanú plavbu oceánom a doma zanechajú dve nedospelé deti. Loď rodičov sa počas búrky prevráti a stratí sa pes Oto. Keď sa rodičia vrátia domov, rodina sa ocitá v kríze.

STRACH / Fear
SK- CZ / far. / 28 min / dráma

     
Réžia:
Scenár:
Produkcia:  

Michal Blaško
Michal Blaško
FTF VŠMU (SK), FAMU (CZ)

Marek je dospievajúci chlapec, ktorý sa stane svedkom násilného útoku v autobuse. Celý incident sa mu podarí nahrať na telefón, no rozhodnúť sa pre to, čo je správne, mu bráni jeho strach a svedomie.

http://www.sansebastianfestival.com/
www.ftf.vsmu.sk
www.punkchart.sk/rodinny-film

link na: Rodinný film v databáze AIC


Súvisiace články na AIC:
Prísľuby z Východu. Portrét východnej Európy v 50 filmoch na MFF San Sebastián 2014

publikované: 04.09.2015
aktualizované: 09.09.2015