English                                                        Piatok 19.04.2024, 16:04

Ocenenia pre slovenské filmy na Finále Plzeň 2015

Na 28. ročníku festivalu Finále Plzeň už druhýkrát súťažili aj slovenské filmy, a to vo všetkých štyroch oficiálnych súťažných sekciách. Z každej si odniesli aj ocenenia, vrátane dvoch hlavných cien, Zlatých ledňáčkov, v kategóriách dokumentárny film a televízna tvorba.

V súťaži českých a slovenských dokumentárnych filmov tento rok o Zlatého ledňáčka bojovalo sedemnásť titulov, z toho päť slovenských (Comeback, Felvidék – Horná zem, Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom, vlna vs. breh, a Gottland, vyrobený v slovenskej minoritnej koprodukcii). Súťažný výber hodnotila medzinárodná porota v zložení Robert Kirchhoff (režisér, SR), Héléne Fantl (vedúca špecializovaných workshopov pre dokumentaristov, FR) a Ágnes Sós (režisérka, riaditeľka MFDF Budapešť, Maďarsko).
   


Hlavnú cenu Zlatý ledňáček v kategórii najlepší dokument získal film vlna vs. breh (SK-CZ 2014), režijný debut kameramana Martina Štrbu inšpirovaný generáciou slovenských fotografov obdobia 80-tych rokoch na FAMU. Porota film ocenila ako „osobnú a zároveň generačnú výpoveď o vášni, umení a živote”. 

Debutu Mira Rema Comeback (SK 2014) udelila Zvláštne uznanie za „unikátne a vyčerpávajúce zberné pozorovanie uzavretého sveta ako kolobehu zločinu a trestu“.

V kategórii televíznej tvorby tento rok súťažilo 18 diel, rozdelených do podsekcií cyklických (11) a necyklických (7) programov. Slovenskú televíznu tvorbu zastupovali Moje povstanie, a vybrané diely seriálov Animaterapia, Horná Dolná a Tajné životy. Posudzovala ich medzinárodná porota v zložení Libuše Šmuclerová ( generálna riaditeľka významného multimediálního vydavateľstva, ČR), Dimitris Emmanouilidis (scenárista, herec, Grécko) a Brendan N. Ward (scénárista, producent a pedagog, USA).

Zlatého ledňáčka za najlepší televízny projekt v kategórii cyklická tvorba získal seriál Tajné životy režiséra Jána Sebechlebského. Podľa vyjadrenia poroty „seriál triezvo a bez sentimentality zobrazuje život žien, ktoré žijú na okraji spoločnosti a usilujú sa vybojovať si silnejšie postavenie.

Súťažný program festivalu hodnotila aj študentská porota, ktorý v kategórii televíznych formátov – necyklická tvorba za „výnimočnú scénografiu a spôsob, akým sa formát priblížil mladým divákom“ ocenila Moje povstanie v réžii Jonáša Karáska a Mariky Beňadik Majorovej.

 

 

Seriál Tajné životy vznikol v produkcii Rádia a televízie Slovenska (RTVS). Moje povstanie v koprodukcii RTVS, MW Promotion a SebikTV.

V rámci záverečného ceremoniálu Finále Plzeň boli udelené aj ceny Asociácie českých filmových klubov, cenu za najlepší celovečerný film získal koprodukčný titul Fair Play (r. Andrea Sedláčková, CZ, SK, DE 2014).

Zdroj: tlačová správa Finále Plzeň / 2. 5. 2015

Zdroj fotografií: Finále Plzeň / Zdeněk Rubáš

Súvisiace AIC správy:
2015: 28. Finále Plzeň opäť so slovenskými filmami
2014: Na festivale Finále Plzeň súťažia aj slovenské filmy
2014: Festival Finále Plzeň 2014 sa rozširuje o slovenské filmy
2013: Zlatý ledňáček pre film Môj pes Killer


publikované: 03.05.2015
aktualizované: 04.05.2015