English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 18:27

Slovenský film OUT v sekcii Un certain regard

Debutový film OUT (pozn.: názov sa neprekladá) slovenského režiséra Gyӧrgya Kristófa sa v svetovej premiére predstaví počas jubilejného 70. ročníka MFF v Cannes (17. – 28. 5. 2017). Roadmovie päťdesiatnika Ágostona, ktorý sa vydá na cestu po východnej Európe v zúfalej snahe nájsť si prácu a splniť si sen, bude uvedený v sekcii Un certain regard.

György Kristóf sa k zaradeniu filmu do Un certain regard vyjadril: „Východiskovým bodom príbehu je dnes už, bohužiaľ, veľmi typická situácia, najmä pre ľudí odkiaľ pochádzam, z východného Slovenska, regiónu, kde nie je skoro žiadna práca, a človek, ktorý sa stane nezamestnaným, zostáva tak bez istej existencie. Byť na ceste, niekde inde, nikde, byť v cudzej krajine, znamená istý čas aj pre mňa trvalú skúsenosť, ale najsilnejšou hybnou silou filmu je osud môjho otca a ostatných členov rodiny. Mám možnosť pozerať sa na to zblízka, hlboko to preciťujem a maximálne sa to odráža aj na mojom živote. Týmto filmom som dlžný a jeho realizáciu považujem za morálnu povinnosť.“

Debutová road movie OUT scenáristu a režiséra Gyӧrgya Kristófa je príbehom päťdesiatnika Ágostona, ktorý sa v zúfalej snahe nájsť si prácu a splniť si svoj sen – uloviť veľkú rybu – vydáva na cestu východnou Európou. Cesta ho posúva stále hlbšie do mora bizarných udalostí a stretnutí. Film bol nakrútený v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii. Ide o majoritný slovenský film producenta Mareka Urbana (sentimentalfilm). Koprodukčnými partnermi mu boli maďarská produkčná spoločnosť KMH Film Productions a český endorfilm .

Režisér György Kristóf a producent Marek Urban sa s filmom ešte vo fáze vývoja zúčastnili projektu Pitch&Feedback (2013), ktorý organizujú Slovenský filmový ústav a Czech Film Center v spolupráci s MFF Karlove Vary. Projekt absolvoval medzinárodný program MIDPOINT Feature Launch 2013. Následne sa prezentoval na viacerých medzinárodných fórach (New Cinema Network Rome, B'EST EAVE; Sofia Meetings) a v roku 2015 bol vybraný do prestížneho projektu Cinéfondation L'Atelier v rámci festivalu v Cannes.

Detailné informácie o filme nájdete v AIC databáze: http://www.aic.sk/slovak-films/16788.html

Oficiálna tlačová správa produkčnej spoločnosti

publikované: 13.04.2017
aktualizované: 11.05.2017