English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 06:50

4 živly pokračujú od nuly

Ôsmy ročník Zimného filmového festivalu 4 živly (22. – 24. 3. 2019) si pre divákov pripravil hrané, dokumentárne i experimentálne filmy, ktoré tentoraz spojí téma NULA.

Na filmovej prehliadke v Banskej Štiavnici bude výrazné zastúpená slovenská tvorba. V distribučnej predpremiére a za osobnej účasti tvorcov predstavia 4 živly film DOBRÁ SMRŤ (r. Tomáš Krupa) zachytávajúci nevyliečiteľne chorú Janette, ktorá chce podstúpiť eutanáziu, aby sa vyhla nepríjemným prognózam a dôstojne opustila tento svet. K téme života na hrane sa vyjadrí i 118 dní v zajatí ľadu (r. Pavol Barabáš) o štyroch polárnikov, ktorí sa rozhodli podstúpiť náročný prechod z Ruska do Kanady cez Severný pól bez leteckej podpory, len vlastnými silami. Dokumenty doplní hraný film s prvkami hororu nemej éry Nič nekrváca večne (r. Matej Hradský) o štvorici študentov hľadajúcich bájny Poklad vekov, nakrútený s legendárnym nulovým rozpočtom.

Filmová historička Eva Filová zostavila pásmo krátkych filmov zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ s názvom Bod nula. Dokumentárny debut Jána Kadára Na troskách vyrastá život... sprítomní vojnou spustošenú krajinu a jej obnovu, následky prírodnej katastrofy z oblasti Žitného ostrova zachytí Znovuzrodenie ostrova (r. Milan Černák) a históriu jednej z najkrutejších väzníc v komunistickom Československu pripomenie Leopoldovská pevnosť (r. Rudolf Ferko). Monotematické číslo žurnálu Kinožurnál. 7/1990. Masmédiá v roku nula (r. Rudolf Ferko) ukáže, čo sa dialo s masmédiami po vstupe piatich armád Varšavskej zmluvy v auguste 1968 do Československa. Päticu filmov uzavrie Sonda. 9/1990. Pád monopolu (r. Ľubomír Horník) o perspektívach Slovenskej filmovej tvorby v nových ekonomických a spoločenských podmienkach v roku 1990.

V programe festivalu nechýba ani 3. ročník súťažnej prehliadky Iné vízie SK, ktorá hľadá to najlepšie zo slovenskej audiovizuálnej tvorby, balansujúcej na pomedzí filmu, animácie a výtvarného umenia. Päticu finalistov vybral kurátor András Csefalvay, víťaz prvého ročníka súťaže. Viac o vybraných filmoch: http://www.4zivly.sk/projekcie/473/579/ine-vizie-sk-vyhodnotenie-sutaze-a-projekcia


Dlhometrážne filmy v databáze AIC:
DOBRÁ SMRŤ (r. Tomáš Krupa): http://www.aic.sk/slovak-films/21309.html

Web:
http://www.4zivly.sk/

Program festivalu:
http://www.4zivly.sk/sk/2019_zimny/program_zimny_2019_sk

Súvisiace AIC správy:
2018: Zimný filmový festival 4 živly nás vráti na začiatok 

publikované: 20.02.2019
aktualizované: 20.02.2019