English                                                        Piatok 26.04.2024, 15:59

Týždeň slovenského filmu 2022

8. ročník prehliadky Týždeň slovenského filmu (4. – 10. 4. 2022) otvorí v slovenskej predpremiére film Atlas vtákov (2021) režiséra Olma Omerzua, dokopy bude uvedených takmer päťdesiat slovenských filmov. Pripravený je aj bohatý sprievodný program a predstavenia pre deti.

Hlavný program tvoria celovečerné filmy, ktoré mali v roku 2021 premiéru, ide o trinásť hraných, pätnásť dokumentárnych a jeden animovaný film. Premietať sa budú aj filmy nominované na národnú filmovú cenu Slnko v sieti.

Okrem filmového programu je pre divákov pripravený i zaujímavý sprievodný program. Dva semináre zamerané na prepojenie filmu a literatúry sa uskutočnia už v deň otvorenia. Jeden bude venovaný filmovej a literárnej teoretičke Jelene Paštékovej, druhý bude zameraný na tvorbu spisovateľa Petra Pišťanka a spojený bude s krstom 3-DVD s filmami Rivers of Babylon (1988) Vlada Balca, Muzika (2007) a Rukojemník (2014) Juraja Nvotu, ktoré vznikli podľa predlohy tohto výnimočného autora 90. rokov. Pri tejto príležitosti sa počas prehliadky premietne Balcov film Rivers of Babylon.

Popoludňajší sprievodný program Týždňa slovenského filmu je vyhradený pre tradičné odborné panely hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ktoré bude možné sledovať aj online na platforme www.kino-doma.sk, v podvečerných hodinách sa budú konať diskusie. Uskutoční sa diskusia o ankete Film.sk – slovenský film storočia, ktorej výsledky vzišli z hlasovania filmových vedcov, kritikov, teoretikov a publicistov. Na pôde prehliadky sa pri tejto príležitosti premietne víťazný film ankety, ktorým sa stala dráma 322 (1969) režiséra Dušana Hanáka, a vo foyeri bude umiestnená výstava plagátov TOP 20 filmov ankety. Pripravená je tiež diskusia s režisérom Petrom Bebjakom, v súčasnosti s jedným z najproduktívnejších slovenských tvorcov. Stretnutie s ním bude venované predovšetkým žánrovej rôznorodosti jeho tvorby vrátane seriálovej produkcie a uskutoční sa po filme Správa (2020).

Pre najmenších divákov má prehliadka pripravený workshop Filmový kabinet deťom, ktorý predstaví slovenské animované príbehy Miro Jilo/Moje srdce, Cez palubu!, časti Povodeň a Zemetrasenie zo seriálu Tresky plesky a diely S empatiou a O senioroch zo seriálu Chochmesovci. Pre väčších divákov sa premietne dobrodružný film z prostredia detského skautského oddielu Martin a tajomstvo lesa (2021) Petra Oukropca a v cykle Inkluzívne kino pre deti animovaný rodinný film Myši patria do neba (2021) Denisy Grimmovej a Jana Bubeníčka.

Počas úvodného ceremoniálu prehliadky budú odovzdané ceny za prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy, histórie, publicistiky či popularizácie slovenského filmu. Cenu Petra Mihálika si na otvorení prevezme filmová a literárna historička Jelena Paštéková, Cenu Pavla Branka získa filmový publicista Matej Sotník a Cenu Orbis Pictus zástupcovia vydavateľa mesačníka Film.sk o filmovom dianí (nielen) na Slovensku. Do sprievodného programu prehliadky sú tiež zaradené filmy podľa výberu držiteľov cien. Výber Jeleny Paštékovej reprezentuje dokumentárny film Posledný autoportrét (2018) Mareka Kuboša, Matej Sotník si zvolil dvojicu filmov Nora sa mi páči (2009) od Aramisova a Hotel Úsvit (2016) Márie Rumanovej.

Dve minuloročné novinky z hlavného programu Týždňa slovenského filmu vznikli v koprodukcii s Ukrajinou, ide o drámu Predtuchy Viačeslava Kryštofovyča a film Cenzorka Petra Kerekesa. Organizátori Týždňa slovenského filmu ich uvedú – ako symbolické vyjadrenie podpory nášmu východnému susedovi – prvý na úvod prehliadky a druhý v jej závere. Pre ľudí z Ukrajiny so statusom dočasného útočiska alebo azylu bude vstup na prehliadku voľný. Po skončení prehliadky Týždeň slovenského filmu uvedie tri víťazné filmy ocenené na udeľovaní národných filmových cien Slnko v sieti v kategóriách najlepší hraný film, najlepší dokumentárny film a najlepší animovaný film s ukrajinskými titulkami.

Prehliadka uvedie okrem spomenutých titulov tiež nasledujúce:

Hrané filmy:
Chyby (r. Jan Prušinovský), Iná svorka (r. Hajni Kis), Krajina ve stínu (r. Bohdan Sláma), Muž so zajačími ušami (r. Martin Šulík), Služobníci (r. Ivan Ostrochovský), Smečka (r. Tomáš Polenský), Ubal a zmizni (r. Adam Hobzik), Zátopek (r. David Ondříček), Známi neznámi (r. Zuzana Marianková), Žaby bez jazyka (r. Mira Fornay)

Dokumentárne filmy:
Ako som sa stala partizánkou (r. Vera Lacková), Architekt drsnej poetiky (r. Ladislav Kaboš), Biela na bielej (r. Viera Čákanyová), Čiary (r. Barbora Sliepková), Everest – najťažšia cesta (r. Pavol Barabáš), Ako Boh hľadal Karla (r. Vít Klusák, Filip Remunda), Každá minúta života (r. Erika Hníková), Komúna (r. Jakub Julény), Láska pod kapotou (r. Miro Remo), Na značky! (r. Mária Pinčíková), Neviditeľná (r. Maia Martiniak), Očista (r. Zuzana Piussi), Raj na zemi (r. Jaro Vojtek), Rekonštrukcia okupácie (r. Jan Šikl), The Sailor (r. Lucia Kašová), To ta monarchia (r. Vladislava Sárkány)

Animované filmy:
Bolo raz jedno more... (r. Joanna Kozuch), Milý tati (r. Diana Cam Van Nguyen), Moja afganská rodina (r. Michaela Pavlátová), Myši patria do neba (r. Denisa Grimmová, Jan Bubeníček), Nôž (r. Timotej Lukovič), On the Hill (r. Lukáš Ďurica, Juraj Mäsiar), Prezident Lourajder – Osud (r. Matej Mihályi), The Gods (r. Lukáš Jankovčín, Tomáš Hotový), Websterovci – Veľká mláka (r. Katarína Kerekesová)

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenský filmový ústav, spoluorganizátorom je Rozhlas a televízia Slovenska. Partnermi podujatia sú Kino Lumière, Audiovizuálny fond, Stredoeurópsky dom fotografie, Slovenská asociácia producentov v audiovízii a Bratislavské kultúrne informačné stredisko. Podujatie sa koná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Zdroj: TS SFÚ (29. 3. 2022)

Web: https://tyzdenfilmu.sk/


Súvisiace AIC správy:
Týždeň slovenského filmu 2021
Týždeň slovenského filmu 2020
Týždeň slovenského filmu 2019
Týždeň slovenského filmu 2018
Týždeň slovenského filmu 2017
Týždeň slovenského filmu 2016
Týždeň slovenského filmu 2015

publikované: 04.04.2022
aktualizované: 27.04.2023