English                                                        Piatok 26.04.2024, 13:07

Slovenské zastúpenie na 20. MFF Bratislava

Medzinárodný filmový festival Bratislava do programu svojho 20. ročníka (29. 11. – 2. 12. 2018) už tradične zaradil sekciu Made in CZ/SK, ktorá reflektuje súčasné kinematografie dvoch kedysi spojených krajín. Mnohé z filmov vznikli v ich koprodukcii, čo je dôkazom prirodzeného pokračovania spolupráce českých a slovenských filmárov aj po rozpade spoločného štátu, ktorého sté výročie založenia si tento rok pripomíname.

V rámci sekcie Made in CZ/SK festival premietne debut Adama Sedláka Domestik a roadmovie Všetko bude Olma Omerzua, ktoré vo svetovej premiére predstavil na 53. ročníku MFF Karlove Vary. Tretím celovečerným filmom bude Hovory s TGM (r. Jakub Červenka), len nedávno uvedený na 22. MFDF Ji.hlava.

Festivalovým divákom sa predstaví tiež päť krátkych filmov nakrútených v (ko)produkcii FTF VŠMU. Z dokumentov to budú Extrakcia (r. Kateřina Hroníková) a Terapia cestou (r. Michal Baránek), z hraných Výlet (r. Daniel Rihák) a Vampire Sushi (r. Marek Fischer, Jakub Cheban, Michaela Hošková). Päticu doplní animovaný film Journey (r. Marek Jasaň).

Pre detských divákov si festival pripravil projekciu vianočného pásma Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla (r. Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová), ktoré kompiláciou nového rovnomenného príbehu Mimi a Lízy vo formáte 26-minútového TV špeciálu a 6 seriálových epizód.

Web:
http://bratislavaiff.sk/

Súvisiace AIC správy:
2017: Slovenské filmy na MFF Bratislava 2017
2016: MFF Bratislava s bohatou sekciou Made in Slovakia

publikované: 29.11.2018
aktualizované: 03.12.2018