English                                                        Štvrtok 18.04.2024, 22:06

Slovenské filmy na MFF Bratislava 2017

19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (9. – 16. 11. 2017) opäť ponúkne široký priestor slovenskému filmu. Súčasťou programu je už tradične sekcia Made in Slovakia, ktorá predstaví medzinárodnému publiku súčasnú slovenskú kinematografiu.

Dlhšiu metráž tu zastupujú dva koprodukčné celovečerné filmy: Svet podľa Daliborka (r. Vít Klusák) a Záhradníctvo: Nápadník (r. Jan Hřebejk). Tretím je stredometrážny dokument Varga (r. Soňa Maletzová), ktorý prináša portrét hudobníka Mariána Vargu prostredníctvom archívnych záberov hudobných vystúpení. Film tak vďaka interpretácii jednej skladby v rôznych obdobiach jeho života výstižne zobrazuje ikonickú postavu slovenského bigbítu.

Jadro sekcie Made in Slovakia tvoria krátke filmy: Čína (r. Gregor Valentovič), Do sveta (r. Alžbeta Hrušovská), Jahodové dni (r. Eva Sekerešová), Jútub.com (r. Róbert Bošeľa), Kontrast (r. Barbora Bárková), O sestre (r. Barbora Sliepková), De Luxe (r. Mária Pinčíková), Tutti (r. Marek Jasaň), Učiteľka tanca (r. Barbora Vaculová), woMAN (r. Patrícia Gyenesová) a Yours (r. Michal Fulier). V programe nechýbajú ani festivalovo úspešný film Atlantída, 2003 (r. Michal Blaško), prvýkrát uvedený v sekcii Cinéfondation na MFF Cannes, ako aj film Martiny Buchelovej Magic Moments, so svetovou premiérou v súťaži Short Cuts na MFF Toronto.

Okrem súčasných filmov budú v rámci MFF Bratislava premietnuté aj staršie slovenské snímky. Sekcia Pocta: Božidara Turzonovová prinesie opäť na plátna film Penelopa (r. Štefan Uher) a Lexikón: Filmové herectvo predstaví film Deň náš každodenný (r. Otakar Krivánek). Festival myslí aj na najmenších divákoch, ktorým je venovaná sekcia Junior: Večerníčky a seriál Najmenší hrdinovia (r. František Jurišič).

Dlhometrážne filmy v databáze AIC:
Svet podľa Daliborka (r. Vít Klusák): http://www.aic.sk/slovak-films/21635.html
Záhradníctvo: Nápadník (r. Jan Hřebejk): http://www.aic.sk/slovak-films/22329.html

Web:
http://bratislavaiff.sk/


Súvisiace AIC správy:
2016: MFF Bratislava s bohatou sekciou Made in Slovakia

publikované: 09.11.2017
aktualizované: 18.06.2021