English                                                        Piatok 26.04.2024, 01:24

Slovenské filmy v súťaži i v premiére Febiofestu 2019

26. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest (20. – 26. 3. 2019) s podtitulom Zlo sa vo filme neskryje si pre divákov pripravil bohatý program, z ktorého nevynechal ani mladých slovenských režisérov, experimentálnu tvorbu, slovenské audiovizuálne dedičstvo či najmladších divákov.

Súťažná sekcia V strede Európy prinesie na plátna krátke filmy z krajín V4 a Rakúska, medzi inými tiež slovenské dokumenty A(way) (r. Soňa Nôtová), Betónová doba (r. Lucia Kašová), Extrakcia (r. Kateřina Hroníková) a Na hranici (r. Dominik Jursa) z filmového cyklu Biele vrany a hrdinovia medzi nami. Popri dokumentoch sa o cenu bude uchádzať aj animovaný film Šarkan (r. Martin Smatana), vo svetovej premiére uvedený na 69. MFF Berlín.

Najnovšie slovenské filmy a televízne filmové projekty uvedie sekcia Slovenská filmová krajina. Mohyla (r. Andrej Kolenčík), hraný film s prvkami animácie, oživí prostredníctvom dobrodružstva troch detí spomienky Milana Rastislava Štefánika. Vzrušujúce príhody si zo svojich ciest nepochybne odniesli aj účinkujúci dokumentu Lada svetom – Na žiguli cez Himaláje (r. Michal Fulier), ktorí prešli za dva mesiace na tridsaťročných autách z Kysúc až do Laosu. S iným úmyslom sa na cestu vydali mladí záchranári z dokumentu Stratený domov (r. Juraj Mravec ml.), riskujúci svoje životy pri jednej z najväčších bojových operácií v moderných dejinách, veľkej bitky o Mosul, hlavného mesta samozvaného kalifátu. K témam zo slovenského prostredia sa vyjadruje dokument Obliehanie mesta (r. Zuzana Piussi, Vít Janeček), zachytávajúci spor medzi zástancami prirodzeného životného prostredia a nadnárodných korporácií, bojujúcich za masívnu ťažbu nerastov. Premiéru čaká tiež debut Juraja Šlauku s názvom PUNK JE HNED!, inšpirovaný životom pankáčov z mestskej periférie. Slovenskému publiku sa prvýkrát predstavia aj slovenské minoritné koprodukcie, ktoré majú festivalovú premiéru už za sebou. Patria sem Milosť (r. Jan Jakub Kolski) o snahe rodičov dôstojne pochovať zosnulého syna, Štátnou bezpečnosťou označovaného ako nepriateľa ľudu, a debut Chvilky (r. Beata Parkanová) o nástrahách rodinného života, vzťahoch a emóciách každodennosti. Na plátnach sa predstaví tiež dokument DOBRÁ SMRŤ (r. Tomáš Krupa), prinášajúci príbeh nevyliečiteľne chorej Janette, ktorá si zvolí dobrovoľnú smrť s lekárskou asistenciou. Témy smrti sa dotýka i krátky film Šarkan (2019), v ktorom sa hlavný hrdina vyrovnáva so stratou starého otca. Súčasťou sekcie je taktiež pásmo experimentálnych filmov Iné vízie (SK).

Do festivalového programu je zaradených aj niekoľko starších filmov. Ako poctu kameramanovi Dodovi Šimončičovi uvedie festival Ľalie poľné (r. Elo Havetta), adaptáciu poviedky Vincenta Šikulu, a v sekcii Zrkadlo minulosti sa spolu s ďalšími zahraničnými snímkami kedysi formujúcimi smerovanie klubovej kinematografie premietne digitálne reštaurovaný Prípad Barnabáš Kos (r. Peter Solan). V Klubovom jukeboxe sa vďaka výberu investigatívneho novinára Mareka Vagoviča premietne dokument Anton Srholec (r. Alena Čermáková).

Pre najmladších divákov je pripravený Filmový kabinet deťom, interaktívny vzdelávací projekt Asociácie slovenských filmových klubov, kde ich okrem workshopu zabavia dobrodružstvá z animovaného seriálu Tresky plesky! (r. Veronika Kocourková).

Tlačová správa SFÚ (18. 3. 2019)
Tlačová správa MFFK Febiofest

web: www.febiofest.sk

Súvisiace AIC správy:
Slovenské filmy na 25. Febiofest 2018
Slovenské filmy na 24. Febiofest 2017
Slovenské filmy na 23. Febiofest 2016

publikované: 18.03.2019
aktualizované: 26.03.2019