English                                                        Štvrtok 28.03.2024, 20:41


Pestré zastúpenie slovenskej kinematografie na filmovom festivale v Cannes 2008

tlačová správa SFÚ (7. 5. 2008)                            

 

 


Slovenská republika bude mať tento rok už po piatykrát zastúpenie na jednom z najprestížnejších medzinárodných filmových trhov Marché du Film, ktorý sa koná v rámci 61. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cannes 2008 (14. – 25. mája 2008). Výnimočnou súčasťou päťročného jubilea slovenskej účasti v Cannes je nepochybne zaradenie slovenského filmu Slepé lásky režiséra Juraja Lehotského do 40. ročníka sekcie Quinzaine des Réalisateurs / Directors' Fortnight. Po druhýkrát v histórii vysiela Slovenský filmový ústav zástupcu aj do projektu Producers on the Move. Jedným z dvadsiatich dvoch účastníkov medzinárodného výberu mladých perspektívnych producentov je Marko Škop zo spoločnosti Artileria, ktorá okrem iného stojí i za filmom Slepé lásky.


Filmový festival v Cannes spolu s filmovým trhom Marché du Film patria medzi najdôležitejšie dejiská filmového umenia a priemyslu, kde sa každoročne stretnú filmoví profesionáli z celého sveta. Už po piatykrát bude súčasťou filmového trhu aj slovenská kinematografia a to v podobe prezentačného stánku. Spoločný česko-slovenský pavilón, ktorý za slovenskú stranu organizuje Slovenský filmový ústav (SFU) v spolupráci so Slovenskou asociáciou producentov v audiovízií (SAPA) s podporou Ministerstva kultúry SR, bude aj tento rok slúžiť predovšetkým ako informačné centrum k dianiu a novinkám v slovenskej audiovízii pre zahraničných filmových profesionálov. Pre záujemcov bude v pavilóne k dispozícii väčšina slovenských filmov na DVD, materiály k filmom, informácie o projektoch vo vývoji a výrobe, publikácie v angličtine, atď. Pavilón bude aj miestom stretávania sa slovenských zástupcov v Cannes s producentmi, zástupcami medzinárodných festivalov a s ďalšími filmovými profesionálmi. V pavilóne bude taktiež predstavený nový propagačný materiál k slovenskej audiovízii Slovak Films 2006 – 2008, ktorý v sebe spája katalóg slovenských filmov za uvedené obdobie a sprievodcu slovenským audiovizuálnym prostredím. Pri príležitosti propagácie filmovej kultúry a filmového priemyslu na Slovensku a v súvislosti s účasťou na MFF v Cannes materiál vydal SFÚ v spolupráci so SAPA.

Slovenská kinematografia bude mať tento rok zastúpenie aj vo festivalovom programe. Spoločnosť francúzskych režisérov zaradila do sekcie Quinzaine des Réalisateurs / Directors' Fortnight celovečerný dokument režiséra Juraja Lehotského Slepé lásky. Táto sekcia je súčasťou MFF Cannes od roku 1969 a už od svojho vzniku sa snaží objavovať nové talenty svetovej kinematografie. V roku 1969 bola v tejto sekcii uvedená Markéta Lazarová Františka Vláčila a v roku 1971 film Vtáčkovia, siroty a blázni Juraja Jakubiska. Dokument Slepé lásky, ktorého projekcia v Cannes bude zároveň jeho medzinárodnou premiérou, je tak prvým slovenským filmom, uvedeným v Cannes po tridsiatich siedmich rokoch. „Mám radosť že úsilie mojich priateľov a zároveň tvorcov - strihača Františka Krähenbiela, scenáristu Mareka Leščáka, kameramana Juraja Chlpíka, producentov Janka Meliša a Marka Škopa a mnohých iných - bolo ocenené takouto účasťou na svetoznámom festivale,“ povedal režisér filmu Slepé lásky Juraj Lehotský. Festivalová komisia vybrala Slepé lásky ako jediný dokument v sekcii spomedzi viac ako 2000 snímok. „Možno ocenili niečo, čo je iné a tak často sa nevidí, každopádne je úžasné, že si nás všimli. Cítim, že film majú ľudia na Slovensku radi a teším sa, že ho uvidí aj zahraničný divák,“ povedal Lehotský.

Projekcie filmu Slepé lásky na 61. MFF v Cannes sa osobne zúčastní režisér Juraj Lehotský, scenárista Marek Lečšák, kameraman Juraj Chlpík, strihač František Krähenbiel, a producenti Ján Meliš a Marko Škop. „Mám radosť z Jurajovho filmu ako takého a to, že sme v Cannes, je predovšetkým zásluha všetkých autorov, ktorí na ňom robili. Chcem sa poďakovať aj Alexandre Strelkovej a Petrovi Dubeckému zo Slovenského filmového ústavu za podporu a správny festivalový lobbing,“ povedal na margo účasti filmu na MFF v Cannes Marko Škop.

Slovensko sa vďaka členstvu SFÚ v medzinárodnej organizácii European Film Promotion (EFP) už po druhýkrát zapojí aj do projektu Producers on the Move, zameraného na prezentáciu vybraného perspektívneho producenta z každej členskej krajiny EFP. Účasť slovenského zástupcu v projekte je podporená cenou ČSOB Finančnej skupiny, ktorá bola tento rok po prvýkrát udelená počas Medzinárodnej prehliadky televízie, filmu a videa Febiofest 2008. Oceneným producentom a zároveň slovenským zástupcom v projekte Producers on the Move sa stal Marko Škop. Pred cestou do Cannes mu nechýba triezvy nadhľad: „Všeobecne je dobré spoznávať nových ľudí, nadýchnuť sa iného vzduchu, pozrieť sa na veci aj z odlišnej perspektívy. Za posledné dva roky som precestoval všetky významné dokumentaristické festivaly a trhy a v mnohom sa poučil. "Červenokobercové" Cannes je však iný druh podujatia. Myslím, že vo veľkej miere pôjde o pozlátko, som však veľmi zvedavý, čo sa bude diať.“
Projekt Producers on the Move predstavuje najsľubnejšie talenty jednotlivých európskych krajín. Na jednej strane uľahčuje spoločnostiam objaviť "novú krv" filmového priemyslu, na druhej strane poskytuje mladým producentom exkluzívny priestor pre prezentáciu svojej práce a nadviazanie vzácnych pracovných kontaktov.

Účasť slovenskej kinematografie a audiovízie na filmovom trhu v Cannes sa stala už plnohodnotnou súčasťou jej prezentácie v zahraničí. Spoločný pavilón Slovenskej a Českej republiky, v ktorom sa prezentuje slovenská kinematografia a audiovízia, sa v predchádzajúcich rokoch stretol s veľkým ohlasom u domácej a odbornej verejnosti i zahraničných návštevníkov filmového trhu.

Koordinátorka slovenskej účasti v Cannes:

Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra SFÚ, tel: 02/57 10 15 27, e-mail: cinecentresfu.sk

Kontakt na pavilón počas Marché du film v Cannes 2008:

Czech Republic – Slovak Republic, Pavilion No. 103, Village International
Alexandra Strelková,email: cinecentresfu.sk, Mob. : +33 (0) 637 679 858

Organizátori spoločného pavilónu Slovenska a Českej republiky:

Slovenský filmový ústav, Slovenská asociácia producentov v audiovízii
České filmové centrum, Česká filmová komora

Partneri pavilónu:

Kofola, a.s., Víno Topoľčianky, Segafredo (CZ), Hlava (CZ)

Priebežné aktuálne informácie o pavilóne a *.pdf náhľady materiálov nájdete na www.aic.sk a www.sfu.sk. Materiály sú k dispozícii aj v Národnom kinematografickom centre v budove SFÚ na Grösslingovej ulici v Bratislave.
Viac informácií o 61. MFF Cannes a Marché du Film 2008 nájdete na: www.festival-cannes.fr, www.marchedufilm.com. O sekcii Quinzaine des Réalisateurs / Directors´ Fortnight sa viac podrobností dozviete na www.quinzaine-realisateurs.com, a domovská stránka European Film Promotion je www.efp-online.com.


kontakt TS: Katarína Lednická, e-mail: lednickasfu.sk,
tel.:+421 907 723 971,+421 2 57 10 15 26, fax: 52 73 32 14

 


publikované: 07.05.2008
aktualizované: 08.05.2008