English                                                        Nedeľa 05.05.2024, 06:35

Slovenské koprodukčné filmy Samota a Electra uvedie festival v Toronte

Prestížny Medzinárodný filmový festival Toronto (7. – 17. 9. 2023) uvedie vo svojom programe dva filmy, ktoré vznikli v slovenskej koprodukcii. V sekcii TIFF Discovery čaká svetovú premiéru hraný film Samota (r. Ninna Pálmadóttir), zatiaľ čo film Electra (r. Daria Kashcheeva) uvidia diváci v rámci pásma krátkych filmov sekcie Short Cuts.

Vizuálne podmanivá dráma Samota vznikla na základe scenára oceňovaného Rúnnara Rúnnarsona. Islandsko-slovenský koprodukčný film (nutprodukcia) v réžii mladej islandskej režisérky Ninny Pálmadóttir rozpráva príbeh farmára, ktorý prežil celý život na pokojnom islandskom vidieku, no štát ho donúti predať dom. Muž svoj domov opúšťa a presťahuje sa do hlavného mesta, kde sa onedlho zoznámi s 10-ročným chlapcom, ktorý po okolí roznáša noviny. Zrodí sa priateľstvo, ktoré muža aj chlapca zásadným spôsobom ovplyvní.

V rámci sekcie Short Cuts predstaví režisérka Daria Kashcheeva svoj film Electra. Vo svetovej premiére ho uviedol Medzinárodný filmový festivale v Cannes a neskôr tiež na festivaly v Annecy či Karlových Varoch. Krátky animovaný film je inšpirovaný psychoanalýzou a psychoterapiou. Hlavná hrdinka Electra prežíva svoje desiate narodeniny a mieša spomienky so snami. Izolovaná vo svojom svete fantázie plnom bábik s veľkým poprsím, plastových častí mužského tela a zubných nástrojov si buduje vlastný vzťah k svojmu telu a sexualite. Electra sa ponára hlbšie do svojich spomienok na detstvo, prechádza najbolestivejšími spomienkami, aby dala priechod svojim potláčaným pocitom.

Web:
https://www.tiff.net/

publikované: 31.08.2023
aktualizované: 31.08.2023