English                                                        Streda 24.04.2024, 05:19

KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodní filmový festival Karlovy Vary

 

Na MFF Karlove Vary sa premietne digitálne reštaurovaný film Obrazy starého sveta

Aktuálny 56. MFF Karlove Vary bude tento rok výnimočnou udalosťou pre slovenskú kinematografiu. V sekcii Návraty k prameňom sa premietne za účasti režiséra Dušana Hanáka digitálne reštaurovaný film Obrazy starého sveta (1972), ktorý patrí k najoceňovanejším slovenským dokumentárnym filmom. Okrem Hanákovho filmu bude mať slovenská kinematografia na festivale zastúpenie aj v ďalších dvoch sekciách vrátane Hlavnej súťaže i v industry programe pre filmových profesionálov. MFF Karlove Vary sa koná od 1. do 9. júla.


Film Obrazy starého sveta prináša sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Hanák v ňom ukazuje svoj autentický záujem o obyčajných, no zaujímavých ľudí, ktorí v sebe nesú silné posolstvo. Obdivoval som tých starých ľudí z viacerých dôvodov. Žili na okraji civilizácie, niekedy vylúčení aj z dedinskej komunity a ich múdrosť súvisela s vnútornou silou a pozitívnym myslením. Mali v sebe humor a univerzálnu ľudskosť. Film som realizoval v období normalizácie, je to jeden z mojich troch celovečerných ´zakázaných filmov´. Prispôsobení, šedí ľudia chodili po uliciach, ani sa neusmiali. Nebolo ich prečo obdivovať. Aj preto som film nazval Obrazy starého sveta,“ povedal o filme Hanák v rozhovore pre mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk už pred dvadsiatimi rokmi. „Film vo všeobecnosti by mal podľa mojich predstáv poskytnúť divákovi možnosť byť sám so sebou, mal by aktivizovať jeho vnútorný hlas a smerovanie ku kvalite.“

Dušan Hanák sa pri tvorbe filmu inšpiroval piatimi fotografickými cyklami fotografa Martina Martinčeka. Martin Martinček vytvoril celistvé dielo a zapísal sa do pamäti národa. Viem, že každý deň ráno o piatej už sedel v aute, hľadal motívy v krajine a v tvárach ľudí. Vo filme je asi štyridsať jeho fotografií, ďalšie nasnímal Vlado Vavrek a niektoré som aranžoval, pracoval som s ním ako s kameramanom. Fotografia je v tomto filme rovnocennou súčasťou filmovej skladby, nadväzujú na ňu ´bežné zábery´, často v tej istej situácii,“ vyjadril sa Hanák k práci na filme. Film získal množstvo ocenení doma aj v zahraničí, medzi nimi aj Cenu Asociácie filmových kritikov v Los Angeles za najlepší dokumentárny film (1990) či nomináciu na Oscara v kategórii dokumentárny film (1991). Na festivale v Karlových Varoch sa premietne v sekcii Návraty k prameňom, ktorá uvádza klasické, kultové, raritné aj neprávom prehliadané filmy. Dušan Hanák sa osobne zúčastní projekcie filmu, na festivale nebude po prvýkrát, v roku 2008 mu v Karlových Varoch udelili Cenu za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.

V Hlavnej súťaži karlovarského festivalu bude vo svetovej premiére uvedený slovenský koprodukčný film Slovo (2022) Beaty

Parkanovej. Ide o portrét rodiny čestného verejného notára v malom meste, do ktorej života zasiahne invázia sovietskych vojsk do Československa v roku 1968. Film cez osobné situácie zachytáva zásadné témy ako ohrozenie slobody človeka a motív antikomunizmu. Rovnakou mierou sa venuje otázke čistého svedomia, zodpovednosti a lásky. Do sekcie Prvé podanie, ktorá dáva príležitosť desiatim mladým európskym režisérom nastupujúcej generácie, bol vybraný slovenský film Chlieb náš každodenný (2021) Alice Bednárikovej. Film zobrazuje tri generácie jednej rodiny z južného Slovenska pod spoločnou strechou, ktorých pokojné nažívanie rozbúri návšteva vnučky a otvorí tak tragicko-komickú minulosť a rodinné tajomstvá. Film mal premiéru v máji na MFF Cannes a na festivale v Karlových Varoch bude uvedený v českej premiére.

Až päť slovenských pripravovaných projektov sa zúčastní industry programu pre filmových profesionálov. Works in Development – Feature Launch je medzinárodná platforma pre vývoj hraných filmov a televíznych seriálov, v ktorej sa predstaví film Dvadsaťsedem Gregora Valentoviča, ktorý sa aktuálne nachádza vo fáze scenára. Na podujatí Works in Progress, ktoré prináša prierez najnovšou hranou i dokumentárnou filmovou produkciou krajín strednej a východnej Európy, Balkánu, bývalého Sovietskeho zväzu, západnej Ázie a severnej Afriky, sa medzinárodným nákupcom, distribútorom a dramaturgom filmových festivalov predstavia magickorealistická roadmovie Brutální vedro Alberta Hospodářského a kreatívny dokument Návštevníci Veroniky Liškovej. Hospodářského film spolu s novým hraným filmom Zdeňka Jiráského Už ťa nemám rád sa budú prezentovať v programe First Cut Lub. Určený je pre dva dlhometrážne filmy v štádiu strihu z Českej republiky alebo Slovenska, ktorých kompletný hrubý strih sa premietne na súkromnej projekcii trom popredným medzinárodným filmovým profesionálom a získa od nich odbornú spätnú väzbu. Hlavným cieľom programu je podporiť umelecký, festivalový i distribučný potenciál filmov.

Prezentáciu slovenskej kinematografie na 56. MFF Karlove Vary 2022 zabezpečuje Národné kinematografické centrum Slovenského filmového ústavu (NKC SFÚ) a uskutoční sa za bohatej účasti slovenských tvorcov. Pri tejto príležitosti SFÚ vydal aj aktuálny newsletter v anglickom jazyku What´s Slovak in Karlovy Vary?.


Zdroj: TS SFÚ (29. jún 2022)

Viac informácií:
Film Obrazy starého sveta (1972) na 56. MFF Karlove Vary
Dušan Hanák o filme Obrazy starého sveta – trailer
Newsletter What´s Slovak in Karlovy Vary?
Oficiálna stránka MFF Karlove Vary


publikované: 30.06.2022
aktualizované: 06.07.2022