English                                                        Piatok 29.03.2024, 02:07

KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodní filmový festival Karlovy Vary

 

Zátopek – Triumf vôle aj politická dráma

Životopisný film o jednom z najväčších športových hrdinov bývalého Československa sa mal k divákom dostať už vlani. Premiéru napokon preložili. Tvorcovia chceli, aby diváci videli film v lete, v kine a v čase olympiády. Tú pandémia takisto preložila na tento rok. Rovnako ako karlovarský festival. Tento rok sa výnimočne koná až koncom augusta. Krátko po skončení Letných olympijských hier v Tokiu ho otvorí svetová premiéra filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek.

Asi najznámejšia česká športová dvojica Dana a Emil Zátopkovci zhrnula svoje spomienky a zážitky v knihe, ktorá vyšla v roku 1960. Dana Zátopková na ňu v roku 2016 nadviazala ďalšou. Opisuje tiež normalizačné osudy dvojice a zahŕňa denníkové zápisky medzitým zosnulého Emila Zátopka. Medzi prvých čitateľov memoárov patril režisér David Ondříček. Rukopis čítal u športovkyne doma, kde sedával v požičaných papučiach po jej manželovi. Emil Zátopek zomrel v roku 2000, jeho žena Dana, vlani v marci. Snímku s ňou filmári konzultovali a vznikala s jej súhlasom.

Získať si jej dôveru nebolo také jednoduché, ako by sa mohlo z predchádzajúcich riadkov zdať. A bol to len začiatok. Nákladná dobová snímka, v ktorej použili zhruba 750 historicky verných kostýmov získala podporu od českého Štátneho fondu kinematografie až na tretí pokus. Tvorcovia tiež nemohli nakrúcať na originálnych štadiónoch v Londýne a Helsinkách, ktoré boli svedkami Zátopkových olympijských úspechov. Po úpravách architekta Jana Vlasáka ich pred kamerou Štěpána Kučeru plnohodnotne nahradil brniansky štadión Za Lužánkami. Dobové reálie, kostýmy, architektonické úpravy či komplexná, nielen športová príprava hercov na úlohy sa podpísali aj pod rozpočet. Na začiatku príprav ho vyčíslili na vyše 90 miliónov českých korún (cca 3,6 milióna eur) a Zátopek patrí k najdrahším českým snímkam. Oštepárku Danu Zátopkovú stvárňuje Martha Issová, Emila Zátopka hrá Václav Neužil. „To, ako ďaleko dohodím, nie je až také dôležité ako to, aby technika hodu bola uveriteľná,“ povedala o trénovaní na úlohu Issová. Neužil kvôli filmu schudol 7 kíl a okrem behu si musel osvojiť aj typické Zátopkove pohyby či rečový prejav.

Rozprávanie o vytrvalostnom bežcovi, ktorý ako prvý na svete zabehol 10 kilometrov pod 29 minút, ešte predtým však svet ohúril výkonom na olympiáde v Londýne a o štyri roky neskôr v Helsinkách, nemá byť len športovou, ale i politickou a rodinnou drámou. Prirodzeným dramatickým vrcholom sú hry v Helsinkách v roku 1952. Na ne Zátopek takmer necestoval. Zastal sa totiž kolegu s nevhodným kádrovým profilom. V období, keď v komunistickom Československu zúrili tvrdé politické procesy. Do Helsínk napokon odcestovali obaja – Zátopek ako obhajca londýnskeho zlata. Z Helsínk doniesol ďalšie tri zlaté medaily, jeho žena Dana štvrtú. Je treba priniesť nový pohľad na Zátopka a jeho dobu. Nie je možné vyhnúť sa politickým témam. Politika hrala v Zátopkovom živote podstatnú rolu. Žil v neskutočne zložitej dobe a nie vždy sa v nej orientoval. Aj to chceme ukázať,“ vysvetľoval režisér v explikácii pre slovenský Audiovizuálny fond, ktorý snímku takisto podporil. Slovenskými koproducentami Zátopka sú AZYL Production a Rozhlas a televízia Slovenska. Na Slovensku prebiehala aj časť postprodukcie a v snímke účinkuje niekoľko slovenských hercov – Milan Mikulčík, Peter Nádasdi či Peter Kočiš.
S prípravami filmu začal Ondříček asi pred šiestimi rokmi. Oveľa skôr vznikol nápad nakrútiť ho. V roku 2007 s ním prišiel hudobník Jan P. Muchow. Ako skladateľ s Ondříčkom spolupracoval na všetkých piatich hraných filmoch pre kiná – od kultových generačných výpovedí so scenáristickou účasťou Petra Zelenku (Šeptej, 1996; Samotáři, 2020) až po noir detektívku V tieni (2012) ocenenou deviatimi Českými levmi. Pri šiestom filme pribudla Muchowovi aj úloha Ondříčkovho spoluscenáristu. Vo finále im pomohla Alice Nellis a v príbehu podčiarkla úlohu Dany.
„Film Zátopek je príbeh outsidera, chlapca s piskľavým hláskom, ktorého si plietli s dievčatkom a v podstate nie príliš talentovaného športovca. Zároveň je to príbeh človeka s ohromnou vôľou a túžbou vyhrávať, tvrdošijného a nezlomného, ktorý sa stal legendou. Osamelého, zamysleného bežca a zároveň veselého táraja, ktorý túži po obdive. Atléta s obrovskou túžbou poraziť svojich súperov a potom im láskyplne venovať zlatú medailu,“ zhrnul režisér David Ondříček.

Autor: Matúš Kvasnička
Zdroj: Film.sk Cannes & Karlovy Vary Edition 2021


publikované: 11.08.2021
aktualizované: 13.08.2021