English                                                        Štvrtok 18.04.2024, 08:13

KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodní filmový festival Karlovy Vary

 

Rozhovor s Gregorom Valentovičom

Gregor Valentovič je v súčasnosti študentom magisterského stupňa filmovej a televíznej réžie na VŠMU v Bratislave. Jeho prechádzajúci film Skúška (2016) mal premiéru na festivale Premiers Plans v Angers a následne získal ocenenia na viacerých filmových festivaloch. Okrem réžie krátkych filmov sa venuje tvorbe reklamných kampaní, hudobných videoklipov a spotov. Magisterský film Kid je v poradí už tretím, ktorý uvedie aj na filmovom festivale.


Čo pre vás znamená mať svetovú premiéru absolventského filmu na dôležitom medzinárodnom festivale akým je MFF Karlove Vary?

V prvom rade som veľmi vďačný. Zároveň sa cítim šťastný, ani neviem koľko filmov bolo celkovo prihlásených do súťaže Prvé podanie, neviem dokonca ani kto boli členovia výberovej komisie, no aj keď je tvoja šanca malá, vždy máš nádej, že sa to podarí. Karlove Vary boli v posledných rokoch mojim obľúbeným festivalom (a miestom na výlet), takže mať možnosť premietnuť tu svoj film je skvelý pocit.

Minulý rok ste prezentovali projekt Kid na Works in Progress počas 3. Industry Days na 25. MFFK Febiofest. Aká to bola pre vás skúsenosť?

Skúsenosť to bola príjemná. Pamätám si, že počas prezentácie som bol taký chorý, že som ani nemal čas byť nervózny. Pitch bol v angličtine, čo bolo pre mňa tiež príjemné, aj keď prezentovať po Petrovi Bebjakovi a pred Markom Škopom nie je zrovna miesto, kde chcete byť so svojím malým, "nedôležitým" kraťasom. Na feedback si už veľmi nespomínam, možno dvaja ľudia mi povedali, že sa im moja prezentácia páčila. Ale bolo to skôr o tom zistiť, ako tieto veci fungujú a čo môžem očakávať v budúcnosti, keď, dúfam, budem mať príležitosť prezentovať väčší projekt.

Kid je príbeh o dospievaní, priateľstve a samote, výstižná téma pre absolventský film. Odkiaľ ste čerpali inšpiráciu?

Inšpirácia pochádza z môjho vlastného života a zo životov mojich kamarátov. Naše priateľstvo prechádzalo obdobím, keď sa naše cesty začali rozchádzať a vôbec som to nebral ľahko. Vychádzajúc z teórie, že človek by mal točiť filmy o tom, čo ho trápi, natočil som ho napriek tomu, že som si vlastne ani nebol istý, či to vôbec je téma. Vyzerá to tak, že je.

Okrem režírovania (krátkych) filmov máte skúsenosti aj s hudobnými klipmi a reklamami. Hudba zohráva dôležitú úlohu aj vo filme Kid. Ako pracujete s filmovou hudbou?

Milujem hudbu. Keby som nerobil filmy, robil by som hudbu. Ale keďže film umožňuje kombináciu oboch, rozhodol som sa pre film. Veľmi záleží od atmosféry filmu, akú hudbu vyberiem. Vo svojich predošlých krátkych filmoch som použil orchestrálnu hudbu, v poslednej dobe som pracoval viac s piesňami. Okrem toho treba rozlišovať medzi diegetickou a nediegetickou hudbou, ale aj tu uprednostňujem kombináciu oboch. V 90% prípadov som trochu alergický na hudobný výber iných režisérov, preto sa snažím neprehnať to s hudbou, použijem ju iba ak naozaj vystihuje danú scénu, keď mám pocit, že môže naratívnu líniu obohatiť emóciou. Vo svojich krátkych filmoch veľmi rád pracujem so slovenskou a českou hudbou. Niekedy trvá dlho nájsť tie správne, ale keď ich raz nájdete… ! Všetka hudba vo filme Kid je slovenská. Nie z patriotických dôvodov, len mám pocit, že sa u nás produkuje naozaj kvalitná hudba, ktorá si zaslúži pozornosť. Okrem toho je aj oveľa jednoduchšie dojednať autorské práva.

Vo filme je narážka na Xaviera Dolana. Máte radi jeho tvorbu? Ktorí filmoví režiséri sú pre vás inšpiratívni?

Som fanúšikom Xaviera Dolana, aj keď by mi pravdepodobne nenapadol medzi prvými, keby ste sa pýtali iba druhú časť otázky. Voči Dolanovi mám hlboký rešpekt, mám rád mnohé jeho filmy, ale spomenul som ho skôr ako (nie iba!) gay ikonu pre umelcov, filmových nadšencov a široké publikum. Z režisérov a režisérok, ktorí pre mňa boli najviac inšpiratívni, by som spomenul Ulricha Seidla, Richarda Linklatera, bratov Dardennovcov, Krzysztofa Kieślowskeho a predovšetkým Miu Hansen-Løve, ktorá bola v poslednej dobe mojou najväčšou inšpiráciou.

Aké ďalšie projekty pripravujete a aké sú vaše plány po ukončení štúdia?

Momentálne vyvíjam televízny seriál založený na protagonistoch filmu Kid. Ide v podstate o rovnaký príbeh, len oveľa rozvinutejší a viac štruktúrovaný. Každý jeden zo 4 hlavných postáv dostane svoj vlastný príbeh. Scenár vyvíjam spoločne so skvelými Marcelou Žgančíkovou a Martinou Buchelovou, a ak dostaneme podporu, veľmi rád by som projekt začal realizovať v priebehu budúceho roka. Takisto píšem svoj celovečerný hraný debut, ktorý sa odvíja okolo jednoduchej rodiny nachádzajúcej sa v štádiu zmeny na sklonku pádu socializmu v Československu. Ale tento projekt je zatiaľ ešte v ďalekej budúcnosti.


Súvisiace AIC články:
Kid (r. Gregor Valentovič) sa v svetovej premiére predstaví v rámci sekcie Prvé podanie na 54. ročníku MFF Karlove Vary.


publikované: 21.06.2019
aktualizované: 24.06.2019