English                                                        Piatok 26.04.2024, 22:40

KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodní filmový festival Karlovy Vary

 

Miro Remo (1983) absolvoval štúdium dokumentárnej tvorby na FTF VŠMU v Bratislave, neskôr tu získal titul PhD. Jeho najúspešnejším študentským krátkym filmom sa stal portrét jeho strýka a strýkovej matky, Removej babky, s názvom Arsy-Versy (2009). Jeho celovečerný dokumentárny debut Comeback (2014) z prostredia najprísnejšieho väzenia na Slovensku bol premierovaný na festivale v Karlových Varoch v súťažnej sekcii. V roku 2016 dokončil dva celovečerné filmy. Satirický dokument Cooltúra o situácii v slovenskej kultúre po prevrate v roku 1989 a portrét Richard Müller: Nespoznaný.

Richard Müller: Nespoznaný je biografický dokument československej hudobnej legendy. Čo ťa inšpirovalo natočiť práve jeho portrét?
Neviem, či je Richard Müller: Nespoznaný biografický. Možno skôr osudový...

Na tvorbe Richarda Müllera z prelomu tisícročia som odrástol. Bol pre mňa jediným tuzemským interpretom, ktorý dokázal konkurovať zahraničnej produkcii v mojom discmane niekoľko rokov. Albumy Neuč vtáka lietať, 33, LSD, Nočná optika boli pre mňa kľúčové. Myslím, že Richardova tvorba môže z časti za to, akým spôsobom nazerám na svet.

Oslovovali ma jeho texty, pohľad na život, jeho intímna bytostná reflexia prenesená do textov. Šiel na dno svojho vnútra. Odohral tento zápas pre svoje albumy, slávu a fanúšikov. Túto intimitu sme hľadali aj pri filmovaní.

Richard Müller je česko-slovenskou hviezdou. V čom je táto téma lákavá aj pre medzinárodné publikum?
Je to film o vzostupe a páde. O hviezde, ktorá náhle veľmi silno zažiarila a dodnes z tejto energie veľkého tresku čerpá. Hviezdy sú všade na svete. Ľudia ich milujú. A najviac tie, ktoré padajú.

Na MFF Karlove Vary si mal v roku 2014 svetovú premiéru filmu Comeback, a teraz sa tam vraciaš s ďalším filmom. Máš nejaké očakávania? Aký je tvoj vzťah k festivalu?
Budem rád, ak film uvidí čo najviac ľudí. Od toho tu je. A vo Varoch sa cítim ako doma. Je tam hromada známych a veľmi príjemná, silno pulzujúca filmová atmosféra. Aj vzhľadom na moju obmedzenú schopnosť komunikovať cudzími jazykmi neexistuje pre mňa lepší festival.

Na akých projektoch momentálne pracuješ?
Je toho viac. Spomeniem tri, ktorými sa práve zaoberám. Spolu so scenáristom Jurom Šlaukom pracujem na filme o výstupe na imaginárny vrchol.

Ďalší rozpracovaný film pojednáva o „lovestory“ na pozadí amatérskych autokrosových závodov.

V ďalšom projekte spolu s otcom pátrame po dievčatách z jeho staršieho filmu. Pred tridsiatimi troma rokmi im bola nariadená ústavná výchova. Otec vtedy nakrútil film o ich snoch. Sme zvedaví, kam to až dosnívali.

Osobný citát: Uč se hochu moudrým býti, jinak budeš hovno víti.
Obľúbené slovo: Pajáda
Film, ktorý by si vedel pozerať milión krát dookola: Červená pustatina (M. Antonioni, 1964)
Obľúbené jedlo: tuniak v olivovom oleji

Richard Müller: Nespoznaný Mira Rema v Súťaži dokumentárnych filmov na MFF Karlove Vary


publikované:
aktualizované: 29.06.2017