English                                                        Piatok 17.01.2020, 23:48

KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodní filmový festival Karlovy Vary

 

SLNKO V SIETI / The Sun in a Net

  

CS > 90 min. > 1962 > hraný

réžia > Štefan Uher
scenár > Alfonz Bednár
kamera > Stanislav Szomolányi
hudba > Ilja Zeljenka
hrajú > Marián Bielik, Jana Beláková, Oľga Šalagová, Eliška Nosáľová, Pavol Chrobák


   
Lyrický príbeh emocionálneho dozrievania a vzťahu dvoch mladých ľudí, ktorí sa snažia zakryť svoju neistotu, neskúsenosť a strach zo života hraným cynizmom a odmietavou pózou voči súdobej spoločnosti. Je to prvý film v dejinách slovenskej kinematografie, ktorý prináša tému prirodzeného hodnotového aj spoločenského porovnania prostredia mesta a vidieka. Film je označovaný za začiatok novej vlny v kontexte slovenského a českého filmu 60. rokov minulého storočia.
 

Kontakt:

Slovenský filmový ústav
+421 2 5710 1505, sfu@sfu.sk
www.sfu.sk

   
Štefan Uher  (1930 – 1993): Režisér a scenárista. Absolvent filmovej réžie na FAMU v Prahe (1949-55). Od roku 1955 pracoval ako režisér Štúdia umeleckých dokumentárnych filmov (neskôr Štúdio dokumentárnych filmov) v Bratislave. V marci 1960 nastúpil ako režisér do Štúdia hraných filmov a debutoval dlhometrážnym hraným filmom My z deviatej A (1961). Na dokumentárnej tvorbe však spolupracoval až do roku 1963 prevažne ako scenárista. V Štúdiu hraných filmov nadviazal plodnú spoluprácu so spisovateľom a scenáristom Alfonzom Bednárom a kameramanom Stanislavom Szomolányim.

Za svoje filmy získal množstvo domácich i zahraničných ocenení. Po roku 1990 okrem svojej pedagogickej činnosti prispel k vzniku Filmovej a televíznej fakulty ako vedúci Katedry filmovej a televíznej réžie VŠMU, bol prvým predsedom Akademického senátu fakulty a členom Umeleckej rady VŠMU.

Filmografia / výber:
1988: Správca skanzenu
1981: Pásla kone na betóne
1972: Javor a Juliana
1971: Keby som mal pušku
1969: Génius
1967: Tri dcéry
1966: Panna zázračnica
1964: Organ
1962: Slnko v sieti
1961: My z deviatej A

Premietania:
2. 7. 2016, 13:00, Kinosála Národný dom
8. 7. 2016, 15:30, Kino Čas
   


publikované:
aktualizované: 28.06.2016