English                                                        Piatok 26.04.2024, 22:20

KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodní filmový festival Karlovy Vary

 

Zuzana Mauréry (*1968) je slovenská filmová, divadelná a muzikálová herečka. Po ukončení štúdia herectva (u profesorov Soni Korenčiovej a Martina Hubu) na VŠMU v Bratislave začala svoju hereckú kariéru v Radošinskom naivnom divadle. Účinkovala v dvadsiatich predstaveniach tohto jedinečného súboru, ktorý bol jej domovskou scénou až do roku 2000, keď sa ako umelkyňa na voľnej nohe začala venovať prevažne muzikálu. Vynikla na bratislavskej Novej scéne ako Sladká Sue v inscenácii Milana Lasicu Niekto to rád horúce, v divadelnom hite Donaha Jozefa Bednárika stvárnila Vicky, za postavu Rony v muzikáli Vlasy v réžii Doda Gombára získala prestížnu cenu Literárneho fondu. Úspešne pôsobí aj na českých scénach, kde sa prvýkrát predstavila ako Rizzo v muzikáli Pomáda v divadle GOJA Music Hall v Prahe (2001), v Mestskom divadle Brne hrala Viktóriu v inscenácii filmovej verzie muzikálu Vlasy. (2004). Predstavila sa aj na javisku Raimund Theater vo Viedni ako Lady Montague a Amme v muzikáli Rómeo a Júlia Gerarda Presgurvica. Na činoherných doskách účinkovala v početných inscenáciách v Činohre SND, divadlách Aréna, Štúdio L+S, GUnaGU, a tiež v českých Divadlo v Řeznické či Studio DVA.

Zuzana Mauréry je aktívna aj ako filmová a televízna herečka. V televíznej tvorbe zaujala v hlavných postavách seriálov ako napr. Tajné životy (r. Ján Sebechlebský, 2014) a Odsúdené (r. Peter Bebjak, 2009-2010). Vo svojej filmografii má 9 celovečerných filmov, za výkon v celovečernom debute Mátyása Priklera Ďakujem, dobre (2013) získala v roku 2014 národnú filmovú cenu Slnko v sieti, za rolu vo filme Colette (r. Milan Cieslar, 2013) bola nominovaná na cenu Český lev. Vo filme Učiteľka režiséra Jana Hřebejka (2016) vynikajúco stvárňuje hlavnú postavu učiteľky Márie Drazdechovej.

Vedeli ste o projekte Učiteľka ešte predtým, ako sa začal realizovať? Bol to príbeh, ktorý vás hneď zaujal, alebo bola vaša cesta k učiteľke Drazdechovej komplikovanejšia?
O tom, že pán Hřebejk bude nakrúcať tento film, som sa dozvedela paradoxne náhodou z rozhovoru v nejakom českom časopise. Chcel pôvodne obsadiť inú herečku, ktorá už ale zhodou okolností práve nejakú postavu učiteľky nakrúcala. Povedala som si vtedy, že keby robil kasting, tak by to mohla byť pre mňa príležitosť, ale že na Slovensko ho to asi ťahať nebude... Keď mi o polroka nato spoluproducentka filmu Zuzana Mistríková len tak medzi rečou spomenula, že asi bude konkurz, pekne som sa „tam hore“ poďakovala, ako mi to zariadili.

Problém manipulácie, o ktorom film hovorí, je aktuálny v každom čase, bez ohľadu na politickú situáciu... ako sa vám táto rozporuplná postava hrala?
Bez debaty, manipulácia je hnusná vec a je všade. Má navonok normálnu tvár a všetci si na ňu pomaly zvykáme. Postava učiteľky bola v scenári vynikajúco napísaná, bolo čo hrať a najmä - je to vlastne záporná postava. Na také som zatiaľ nemala veľmi šťastie. Páčilo sa mi aj, že z textu nebolo jednoznačne rozpoznateľné, či ide o komédiu alebo drámu. To ma veľmi bavilo a usilovala som sa učiteľku Drazdechovú v tejto polohe udržať. Nebolo to až také náročné, pretože som dostala do ruky výborne napísaný scenár.

Učiteľka manipuluje rodičmi cez svojich žiakov, ktorí sú vo filme veľmi dôležitými postavami. Ako sa vám hralo s toľkými detskými „kolegami“?
Deti boli veľmi dobre vybraté, a to nielen z hľadiska podobnosti so svojimi filmovými rodičmi. Hral s nami i vnuk pána Labudu, ktorý je tiež veľmi šikovný. Mali sme jednu dlhšiu scénu s triedou, ktorú bolo treba nakrútiť na „prvú dobrú“. Mala som pred ňou veľký rešpekt, pretože deti na druhú či tretiu klapku reagujú už mierne znudene. Podarilo sa to.

Stretli ste už predtým pred kamerou či na javisku s niektorým z vašich hereckých kolegov z filmu Učiteľka?
Áno, s väčšinou hercov sa veľmi dobre poznáme. S Csongorom Kassaiom máme i spoločnú zájazdovú inscenáciu Rómeo a Júlia... po tridsiatich rokoch. Z českých kolegov som hrala napríklad v dvoch inscenáciách s Martinom Havelkom v Mestskom divadle v Brne. A samozrejme je tu aj Peter Bebjak, ktorý režíroval seriál Odsúdení, kde som hrala hlavnú postavu. Bola to príjemná partia. Vlastne sa na pľaci zišli aj traja režiséri, okrem Petra Bebjaka nám hral školníka Martin Šulík, čo ma veľmi tešilo.

Ide o vašu prvú spoluprácu s popredným českým režisérom Janom Hřebejkom. V čom bola podľa vás táto spolupráca výnimočná?
Práca na Učiteľke patrí určite medzi moje doteraz najpríjemnejšie. Myslím, že pán Hřebejk si veľmi dôsledne vyberá hercov už pri kastingu a potom na pľace s nimi už nemá až toľko práce. Scenár bol napísaný tak, že s režisérom ani nebolo veľmi o čom diskutovať. Cítila som jeho dôveru a mala som pocit, že ho to celkom baví. Spolupracovalo sa mi s ním veľmi dobre a som za túto príležitosť vďačná.

Zdroj: oficiálny press kit filmu Učiteľka


publikované:
aktualizované: 01.07.2016