English                                                        Štvrtok 28.03.2024, 22:59

Interview s Martinou Buchelovou

V rámci jubilejného 50. ročníka MFF Karlove Vary (3. - 11. 7. 2015) sa predstaví nový program Future Frames: Ten new filmmakers to follow. Vznikol v spolupráci medzinárodnej organizácie European Film Promotion a festivalu, a zameria sa na prezentáciu nových talentov - na študentov filmových škôl a ich tvorbu. Do výberu desiatich mladých režisérov z 26 nominovaných študentov filmových škôl členských krajín EFP sa dostala aj slovenská študentka Martina Buchelová (VŠMU Bratislava) so svojím filmom Zelená vlna.

V novom programe počas troch festivalových dní - 5. až 7. júla 2015 - dostanú vybraní mladí režiséri a ich študentské či absolventské filmy priestor v rámci samostatnej festivalovej sekcie, je pre nich pripravený aj sprievodný program, master-classy, a oboznámia sa aj s programom Industry Days na festivale. Všetky filmy budú na festivale uvedené v českej premiére.

Mladých a nádejných filmárov vyberalo programové oddelenie festivalu z nominácií od členov European Film Promotion. Martinu Buchelovú a titul Zelená vlna nominoval Slovenský filmový ústav v spolupráci s VŠMU.

V desiatke mladých talentov prvého ročníka projektu sú okrem Slovenska zastúpení tvorcovia z krajín: Belgicko (nominácia od Flanders Image), Česká republika, Grécko, Írsko, Maďarsko, Nórsko, Rakúsko, Švédsko a Švajčiarsko.

Program Future Frames nahradí v programe festivalu doterajší projekt Variety Critics´ Choice: Europe now!, ktorý European Film Promotion v spolupráci s MFF Karlove Vary a Variety organizoval 18 rokov a zameriaval sa na prvé a druhé filmy režisérov. Future Frames je iniciatívou European Film Promotion a MFF Karlove Vary, realizuje sa s podporou z programu Kreatívna Európa – Media a jednotlivých členských organizácii EFP.

Interview

Čo bolo pre vás inšpiráciou k scenáru Zelenej vlny?
Zadaním pre toto cvičenie bola téma prenasledovania a ešte tam mal byť zakomponovaný kôň, aby som si vyskúšala prácu s nimi, keďže kone sú súčasťou aj môjho bakalárskeho filmu.
Inšpiráciou boli najmä viaceré rodinné otázky. Mnohí poznáme ľudí so zložitou situáciou, akú má aj hlavná hrdinka filmu. Človek, ktorý bojuje s každodennými problémami, ťažko pracuje, vychováva dieťa, pomáha rodičom a musí za každých okolností ísť ďalej, i keď si už možno občas myslí, že to nezvládne. A práve to, že to dokáže, vidím ako veľkú hodnotu. Každý však občas potrebuje aspoň na chvíľu úľavu a nádej, a to som chcela mojej hrdinke vo filme dať.

Spolu s Lukášom Obermajerom sme rozmýšľali, akou formou takýto príbeh vyrozprávať. On prišiel s nápadom trojgeneračnej rodiny, ako aj objavovania a strácania sa koňa. Ja som napísala situácie a dialógy.

Aký bude váš bakalársky film, na ktorom práve pracujete?
Môj bakalársky film som písala spolu so scenáristkou Marínou Mĺkvou, dramaturgom je Lukáš Obermajer. Určite ma ovplyvnil aj názor výkonnej producentky filmu, Eriky Paulinskej, ktorá čítala skoro každú zo 97 verzií scenáru.

Krátky film by mal ukázať mladé dievča, starajúce o mladšiu sestru, a silu a istotu, ktorú vďaka ich putu má. Uvedomí si svoju životaschopnosť a aj to, že vlastne ešte chvíľu nepotrebuje dospieť, keďže raz aj tak vyrastie.

Vašími častými spolupracovníčkami sú ženy – hlavnými hrdinkami sú ženy, ktoré nadobúdajú späť svoju silu, stratenú vieru, scenár píšete so ženami, dokonca aj kameramankami sú často ženy. Je takáto spolupráca výhodou?
Výhodou je, keď si rozumieme a máme spoločný cieľ, aby sme nakrútili dobrý film a je jedno, či sú to ženy, alebo muži. Prevaha ženských spolupracovníčok v mojich filmoch je viac menej náhoda, ale nie je náhoda, že som si do tímu vybrala konkrétne ženy a konkrétnych mužov.

Čo sa týka hlavných postáv, je to asi prirodzené, že ako žena vnímam niektoré situácie najprv zo ženského uhla pohľadu. Moji spolužiaci muži to zas vo svojich cvičeniach mávajú naopak. Ale tak ako pri spolupracovníkoch, aj na voľbu hlavnej postavy treba viac atribútov ako jej pohlavie. V súčasnosti pripravujem celovečerný projekt Súťaž, ktorý píše scenárista Lukáš Obermajer a hlavnou postavou je mladý muž.

publikované: 24.06.2015
aktualizované: 01.07.2015