English                                                        Štvrtok 18.04.2024, 13:41

Na 49. MFF Karlove Vary budú dva nové slovenské filmy uvedené vo svetovej premiére

Už v piatok 4. júla sa začne tohtoročný 49. medzinárodný filmový festival Karlove Vary. Pravidelné zastúpenie slovenskej kinematografie v jeho programe sleduje verejnosť so záujmom, tento rok sa naše filmy objavia až v siedmich programových sekciách festivalu a v troch častiach Industry programu pre filmových profesionálov. Festival potrvá do soboty 12. júla.

Dva majoritné slovenské filmy vo svetovej premiére

Do Súťaže dokumentárnych filmov vybral programový tím festivalu dlhometrážny debut Comeback slovenského dokumentaristu Mira Rema, ktorý vstúpil do povedomia verejnosti ešte ako študent bratislavskej VŠMU. Vtedy sa jeho krátky film Arsy-Versy z roku 2009 zaradil medzi najoceňovanejšie filmy v histórii školy. Jeho film Comeback na tému reintegrácie väzňov do spoločnosti sa odohráva v najstráženejšej slovenskej väznici v Ilave a kladie si otázku, či recidivisti dokážu začať odznova. „Chcel som spracovať tému ťažšieho kalibru,“ povedal o pozadí vzniku filmu Miro Remo. „Od detstva som z vlaku a od ilavskej babky sledoval, čo je za múrmi basy, budila rešpekt. Vrátil som sa, aby som si splnil svoj detský sen. Čakal som, že uvidím niečo, čo som ešte nevidel – a naozaj to bolo dobrodružné, aj navzdory negatívnym emóciám, ktoré k téme recidívy patria.“ Film bude na festivale v Karlových Varoch uvedený vo svetovej premiére.

Pre slovenskú kinematografiu je významná aj svetová premiéra hraného filmu V tichu, známeho pod pôvodným názvom Denník Agáty Schindlerovej, ktorého na karlovarskom festivale čaká Zvláštne uvedenie. Majoritný slovensko-český film nakrútil režisér Zdeněk Jiráský a mapuje v ňom osudy židovských hudobníkov, ktorých mená sa ocitli v Lexikóne Židov v hudbe z roku 1940 v Nemecku. Koprodukčným partnerom filmu V tichu je Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Minoritné slovenské koprodukcie v programe festivalu

V ďalších programových sekciách festivalu sa premietnu filmy, na ktorých sa podieľalo Slovensko ako minoritný koprodukčný partner. Medzinárodnú premiéru bude mať na MFF Karlove Vary koprodukčný česko-slovensko-nemecký film Fair Play režisérky Andrey Sedláčkovej. Príbeh mladej športovkyne Anny v podaní slovenskej herečky Judit Bárdos rozpráva o dopingu v prostredí vrcholového športu v 80. rokoch minulého storočia a vo Varoch je zaradený do Hlavnej súťaže. Ďalších päť minoritných koprodukcií sa premietne v nesúťažných sekciách. Svetovú premiéru bude mať na festivale tragikomédia Rudolfa Havlíka Zejtra napořád, uvedená v sekcii Hlavný program – Mimo súťaž, film Eugéniové režiséra Pavla Štingla v sekcii Dokumentárne filmy – Mimo súťaž a v prehľadovej sekcii pod názvom České filmy 2013 – 2014 sa premietnu filmy Jako nikdy Zdeňka Tyca a Klauni Viktora Tauša. Do špeciálnej sekcie Návraty k prameňom je pri príležitosti udelenia Ceny FIAF režisérovi Janovi Švankmajerovi zaradená snímka Šílení (2005).

Pripravované filmové projekty v časti Industry

Tvorcovia slovenských filmov navštevujú filmový festival v Karlových Varoch aj ako účastníci jeho programu Film Industry. Takto sa filmovým profesionálom v časti Works in Progress predstavia pripravované projekty Koza režiséra Ivana Ostrochovského, road movie o starnúcom olympijskom boxerovi v mušej váhe, a minoritné koprodukcie Malá z rybárne v réžii Jana Baleja, moderná bábková rozprávka Malá morská víla zasadená do súčasných kulís moderného veľkomesta, a Červený pavúk poľského režiséra Marcina Koszałku, ktorý sa odohráva v 60. rokoch minulého storočia a sleduje príbeh mladého masového vraha. V časti Docu Talents from the East sa bude prezentovať pripravovaný dokumentárny film Mareka Mackoviča Okhwan. Mission Impossible.
Tri projekty úspešných slovenských tvorcov sú zaradené aj do prezentácie českých a slovenských filmov Pitch & Feedback, zameranej na získanie medzinárodných koprodukčných partnerov, ktorá sa na MFF Karlove Vary v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) a Českým filmovým centrom Národního filmového archivu (NFA) Praha koná s úspechom už po tretíkrát. Pred medzinárodným odborným publikom sa budú prezentovať pripravované filmy Erik Juraja Lehotského, Kerkár Martina Repku a film Miry Fornay Cook, F**k, Kill (Žaby bez jazyka). Mira Fornay bude na karlovarskom festivale zároveň členkou Hlavnej poroty, v Porote FIPRESCI bude slovenským zástupcom filmový publicista Viliam Jablonický.
Zo sprievodných podujatí sa v pondelok 7. júla o 20.00 hod. uskutoční na terase hotela Thermal v Karlových Varoch tradičné spoločenské stretnutie na počesť uvádzaných slovenských filmov. Na pôde MFF Karlove Vary bude zabezpečený aj predaj filmových publikácií a DVD nosičov zo SFÚ, ktoré záujemcovia nájdu vo festivalovej predajni v hoteli Thermal. Bude medzi nimi napríklad aj reprezentatívna obrazová publikácia v anglickom jazyku Best of Slovak Film, ktorá bola vlani na karlovarskom festivale za účasti autora, britského filmového publicistu Petra Hamesa, slávnostné pokrstená a stretla sa s veľkou odozvou verejnosti a mnohé ďalšie.

x x x

Prezentáciu slovenskej kinematografie na 49. MFF Karlove Vary 2014 zabezpečuje:
Slovenský filmový ústav (SFÚ)
s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (MK SR)

Partneri:
Slovenský inštitút Praha
AH production
Vinárske závody Topoľčianky

Prezentáciu filmu Comeback na 49. MFF Karlove Vary finančne podporil Audiovizuálny fond.

Viac informácií o slovenskej účasti na MFF Karlove Vary nájdete na www.kviff.com a na www.aic.sk, viac o filme Comeback nájdete na www.comebackmovie.sk.

publikované:
aktualizované: 04.07.2014