English                                                        Piatok 19.04.2024, 18:09

www.festival-cannes.COM

CANNES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodný filmový festival Cannes

 

ScripTeast: Prievozník

ScripTeast je celoročný tréningový program navrhnutý pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy. Zameriava sa na vývoj scenára, ako aj celkovú prezentáciu filmového projektu a jeho autorov. Workshop vyvrcholí v Cannes, kde najlepší scenár tiež získa ocenenie Krzysztof Kieślowski Award. V aktuálnom ročníku Slovensko reprezentuje Ján Koóš s pripravovaným projektom Prievozník.

Prievozník je projekt, s ktorým sa ScripTeastu účastníte. O čom je?

O starnutí a smrti. Ale úsmevne a s citom, aspoň dúfam. Je to road-movie s prvkami humoru a surrealizmu o troch súrodencoch v dôchodkovom veku, ktorí sa v aute pohrebnej služby vydajú na netradičnú cestu južným Slovenskom, aby získali svedectvo o smrti svojho otca. Čo napokon získajú, sa dozviete, keď film dokončíme.

V čom môže scenáristovi pomôcť program ako ScripTeast? S akými očakávaniami sa ho zúčastňujete?

ScripTeast mi dal jedinečnú príležitosť zdokonaliť svoj scenár s podporou lektorov z rôznych kútov sveta. Sú to profíci, ktorí majú bohaté skúsenosti s filmom a veľmi rozmanité perspektívy. Program začína týždňovým workshopom v Poľsku. Ten bol naozaj intenzívny, ale tvrdú prácu vyvážil vrúcnou priateľskou atmosférou. Účastníci za 9 mesiacov vytvoria až tri nové, lepšie verzie svojich scenárov. Od programu očakávam predovšetkým spätnú väzbu z festivalu v Cannes, ktorá nám môže zodpovedať otázku, či bude výsledné filmové dielo atraktívne aj pre medzinárodné publikum.

Na čom v poslednom čase pracujete? Ktorý z Vašich rozpracovaných projektov považujete za najatraktívnejší pre iné než domáce publikum?

Mám rozpracované projekty v rôznom štádiu vývoja, ktoré sa posúvajú vpred tempom slovenskej kinematografie, teda pomaličky. Jedným z nich je poviedkový film, ktorý v štyroch segmentoch mapuje dejiny Slovenska skrz akt tradičnej dedinskej zabíjačky. Tak absurdne, ako to vie len život sám. Atraktívny môže byť pre krajiny bývalého východného bloku vďaka zdieľanej historickej skúsenosti a spôsobu života, ale bol by som rád, keby univerzálna téma ľudskej nátury v historických kontextoch oslovila širšie publikum. Úplne univerzálny – tematicky aj vyjadrovacími prostriedkami – by mal byť aj animovaný komediálny seriál, ktorý momentálne tiež vyvíjam.

–-

Ján Koóš je scenárista a dramaturg. Svoje štúdium začal na Akadémii umení v Banskej Bystrici a magisterské štúdium na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne (JAMU) ukončil scenárom k filmu Prievozník, ktorý sa v súčasnosti pripravuje a bude ho režírovať Juraj Nvota. Ján v súčasnosti žije v Bratislave, kde pracuje ako scenárista, premietač v kine a dramaturg scenárov v Rozhlase a televízii Slovenska. Okrem filmov píše aj poéziu a poviedky.

Text: Veronika Krejčová
Foto: archív Jána Koóša
Zdroj: Film.sk Cannes Edition 2022


publikované: 05.05.2022
aktualizované: 06.05.2022