English                                                        Sobota 20.04.2024, 02:21

www.festival-cannes.COM

CANNES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodný filmový festival Cannes

 

Správa o záchrane mŕtveho "Goes to Cannes"

Z osobnej skúsenosti s mozgovou príhodou svojho otca vychádzal režisér a scenárista Václav Kadrnka vo filme Správe o záchrane mŕtveho. Osobná zaangažovanosť má plusy, ale i mínusy. „Všetko závisí od toho, do akej miery má tvorca tému v sebe spracovanú. Ak v ňom ešte nedozrela, nemal by ju šiť horúcou ihlou, čo však nebol Vaškov prípad. Riziko, že by od témy nemusel mať odstup, si však uvedomoval. Aj preto oslovil spisovateľa a scenáristu Mareka Šindelku, aby mu so scenárom pomohol,“ hovorí pre Film.sk slovenská producentka snímky Katarína Krnáčová zo spoločnosti Silverart. „Vaškove filmy sú výrazne autorské, majú špecifický rukopis a štýl, ktorý mu pomáha, aby tému spracoval s istým odstupom,“ dodáva.

Kadrnkovu snímku nedávno ocenili na Hong Kong – Asia Film Financing Forum (15. – 17. 3.). Cena HAF Goes to Cannes znamená pre film účasť na jednom z najprestížnejších filmových trhov v Cannes (6. – 15. 7.). Správu o záchrane mŕtveho ocenili na ázijskom fóre aj v roku 2018, keď bola vo fáze vývoja. Získala tam hlavnú cenu HAF Award pre najlepší medzinárodný projekt, spojenú s finančnou prémiou v prepočte približne 16-tisíc eur. Podľa Krnáčovej prémia veľmi pomohla projektu vo vývoji, a to nielen finančne. „Každá selekcia, každý grant alebo finančná cena vyjadrujú dôveru v projekt a zvyšujú jeho potenciál na úspešnú výrobu,“ hovorí Krnáčová. „Niektorí ľudia tvrdia, že stačí, aby bol film dobrý, a potom si nájde svoju cestu k partnerom či divákom. V dnešnej dobe je to však už utópia.“

Správa o záchrane mŕtveho / Saving One Who Was Dead

CZ, SK, 2021, 88 min., hraný

Režisér: Václav Kadrnka

Otec upadne do kómy a rodina tak uviazne v hraničnej životnej situácii. Matka so synom v tichosti sústreďujú všetku svoju silu. Pokorne prijímajú diagnózu, ale vzdorujú verdiktu. Rozhodnú sa konať, vpustiť svetlo do temnoty, postaviť slovo proti mlčaniu.

Produkcia: Sirius Films (CZ), Silverart (SK), Czech Television (CZ), Radio and Television Slovakia (SK), Bocalupo Films (FR), Synergia Film (CZ)

Prezentácia: 10. júl. 2021 o 16.30


publikované: 02.07.2021
aktualizované: 02.07.2021