English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 07:35

www.festival-cannes.COM

CANNES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodný filmový festival Cannes

 

Karavan v Cinéfondation L'Atelier

Česká režisérka Zuzana Kirchnerová zvíťazila so svojou bakalárskou drámou Bába (2008), ktorej protagonistkami sú vnučka a jej umierajúca babička, v súťaži Cinéfondation na 62. ročníku festivalu v Cannes. Do Cannes sa teraz vracia v rámci programu L'Atelier, aby tu predstavila pripravovaný film Karavan.

„Ľudia s postihnutím bývajú vo filmoch často vyobrazení ako roztomilí, láskaví a trochu smiešni. Z mojej skúsenosti je tento pohľad veľmi limitujúci. V scenári som sa preto snažila vyvarovať falošnej poetizácií či idealizácii mentálneho postihnutia. David by mal byť komplexnou postavou s pozitívnymi I negatívnymi rysmi,” hovorí scenáristka a režisérka Zuzana Kirchnerová o hrdinovi svojej pripravovanej snímky Karavan. „Môj syn sa narodil s Downovým syndrómom a neskôr sa u neho vyvinul aj autizmus. Avšak môj hraný film nie je čisto autobiografický,“ vysvetľuje režisérka a scenáristka Zuzana Kirchnerová. Spoločné s protagonistkou svojho príbehu má však podľa vlastných slov to, že hoci syna miluje a chce ho chrániť, zároveň občas túži utiecť. „V tom príbehu je osobná túžba vzbúriť sa a vzdorovať úlohe matky postihnutého dieťaťa. Dlho som sa snažila nájsť spôsob, ako príbeh uchopiť bez toho, aby som sa nechala vtiahnuť do očakávaných bezpečných vôd sociálnej drámy, do pátosu citového vydierania. Road movie je pre mňa najlepším možným spôsobom, ako vyjadriť priam agresívnu túžbu po živote mojej hlavnej hrdinky,“ hovorí Kirchnerová.

Búra tabu
Road movie, v ktorom sa matka so synom vydá na cestu naprieč Talianskom, chcú tvorcovia nakrúcať v autentických lokalitách, pomôže im v tom aj taliansky koproducent, ktorý má na konte napríklad úspešnú snímku Šťastný Lazzaro. Slovenským producentom je Jakub Viktorín zo spoločnosti nutprodukcia.
Film sa zameria aj na negatívne emócie, niekedy až odpor, ktoré hendikepovaný syn v matke napriek jej láske vzbudzuje. Do postavy syna chcú tvorcovia obsadiť mentálne hendikepovaného neherca. „Môj záujem upútalo predovšetkým to, ako Zuzana Kirchnerová uchopila mnohokrát skloňovanú tému materstva. Na jednej strane bude búrať isté spoločenské tabu, ale zároveň nesie veľmi silnú osobnú skúsenosť, ktorá na dlhé roky ovplyvnila jej život, nielen súkromný, ale aj pracovný,“ povedal producent Jakub Viktorín. „Som presvedčený, že Zuzanin talent a jej silná režisérska vízia spolu s jedinečným príbehom a scenárom povedú k vytvoreniu výnimočného a originálneho diela, ktoré má potenciál prispieť k dôležitej spoločenskej zmene,” dodal Viktorín. V jeho produkcii vzniká aj celovečerný debut slovenského režiséra Michala Blaška.

Nedávno dokončil nakrúcanie celovečerného debutu Michala Blaška Obeť, s ktorým sa Blaško pred dvomi rokmi, tak ako teraz Kirchnerová, zúčastnil programu LʼAtelier v Cannes. Ten podporuje sľubné projekty a snaží sa spájať menej skúsených tvorcov so skúsenejšími. Aktuálny 17. ročník pomôže pätnástim projektom. Karavan je iba tretím projektom, ktorý sa platformy zúčastní. Prvým bola v roku 2015 snímka OUT (r. György Kristóf).
Okrem Jakuba Viktorína sa za Slovensko na projekte Karavan podieľajú aj herečka Juliána Brutovská a kameramanka Denisa Buranová (Piata loď).

 

Karavan / Caravan

CZ, SK, IT, pripravovaný, 100 min., hraný

Režisérka: Zuzana Kirchnerová

Ester je slobodná matka postihnutého syna. Má iba jeden malý sen: stráviť dva týždne v Taliansku v dome jej starých známych bez jej syna. V poslednej chvíli sa jej zmenia plány, nemá na výber a musí vziať syna so sebou.

Produkcia: nutprodukcia (SK), Masterfilm (CZ), Tempesta (IT)

 

 


publikované: 02.07.2021
aktualizované: 10.02.2023