English                                                        Piatok 19.04.2024, 01:12

www.festival-cannes.COM

CANNES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodný filmový festival Cannes

 

ScripTeast so slovenským projektom Samko Tále: Kniha o cintoríne

Samko Tále: Kniha o cintoríne
Scenár: Tereza Oľhová, Michal Kollár
Produkcia:   SOKOL KOLLAR (SK)

Trpká komédia o bláznovi a vernom pionierovi, ktorý je dávno po páde režimu konfrontovaný s novými skutočnosťami o činoch, ktoré vykonal v mene pionierskeho sľubu.

Po náhlej smrti vysokého komunistického pohlavára Phdr. Karola Gunára, dávno po prevrate, sa jediným dedičom jeho majetku stáva podivín Samko Tále. Samko, stále verný pionier, pyšne prijíma dedičstvo od najlepšieho kamaráta ako prejav vďačnosti za veľké zásluhy, ktoré má voči komunistickej strane. Tento fakt vyprovokuje niekoľkých obyvateľov a Samko zisťuje, že je jediným, ktorý mal voči Gunárovi v tomto malom pohraničnom slovenskom meste sympatie. Napriek tomu Samko horlivo Gunára obhajuje príbehmi a spomienkami z nedávnej histórie mesta a osudov ľudí. Ale po príchode Gunárovej dcéry Darinky, po dlhých rokoch od jej emigrácie, zrazu začínajú vychádzať starí kostlivci zo skríň.
Vyšetrovanie preukáže, že za vtipnými a bizarnými príbehmi, ktoré Samko rozpráva, sa skrývajú hlboké ľudské tragédie, ktoré sú priamo ovplyvnené Samkovým správaním. Všetko v mene pionierskeho sľubu, ktorý osobne dal zosnulému PhDr. Karolovi Gunárovi.


     
Kontakt: SOKOL KOLLAR, +421 905 619 027, michal@fogndesirefilms.com, www.sokolkollar.sk
     
MICHAL KOLLÁR (*1978)
Zakladateľ slovenskej produkčnej spoločnosti SOKOL KOLLAR a spoluzakladateľ českej spoločnosti Fog’n’Desire Films. Ako producent sa Michal podieľal na výrobe filmu Dom (r. Zuzana Liová, SK, CZ) – ktorý získal Cenu Krzysztofa Kieslowského (cena ScripTeast pre najlepší scenár). Tento rok dokončil svoj film Červený kapitán (SK, CZ, PL), ktorý bol rovnako vyvíjaný v programe ScripTeast.

TEREZA OĽHOVÁ (*1986)

Tereza vyštudovala scenáristiku na FTF VŠMU. V rokoch 2010-2011 strávila študijný pobyt na Hogeschool Sint-Lukas v Bruseli. Ako scenáristka spolupracovala na mnohých slovenských a českých televíznych aj filmových projektoch: hraný film Pomocníci (d. Saša Gojdičová) a krátky animovaný film Fifi Fatale (d. Mária Oľhová).


ScripTeast je etablovaný celoročný tréningový program pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy, zaoberá sa nielen vývojom scenárov, ale aj výraznou propagáciou scenárov, zúčastnených projektov filmov ako aj ich tvorcov. Od prvého ročníka podujatia v roku 2006-2007 (ktorý vyhrala Zuzana Liová so scenárom filmu DOM), sa workshopu zúčastnilo už 6 slovenských projektov/scenáristov, či scenáristických tímov.

ABSOLVENTI WORKSHOPU za SR:
2014-15: Martin Repka, Agda Bavi Pain (Kerkár)
2012-13: Katarína Uhrová (Retro raj)
2011-12: Michal Kollár, Anna Fifiková (Červený kapitán)
2010-11: Laura Siváková, Biba Bohinská (Mesto Otol)
2009-10: Zuzana Belková (Polystyrén)
2006-07: Zuzana Liová (Dom – Cena Krzysztofa Kiesłowskeho za najlepší scenár, premiéra v sekcii Forum, Berlinale 2011)


publikované: 02.05.2016
aktualizované: 05.05.2016