English                                                        Štvrtok 28.03.2024, 13:10

www.festival-cannes.COM

CANNES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodný filmový festival Cannes

 

Doc Corner 2016

ČAKÁREŇ / WAITING ROOM
SK, 2015, 72 min.

 

     
Réžia: Palo Korec 
     
Dokument o veľkých a malých čakaniach. Príbeh zobrazujúci cez rôzne možnosti čakania kolobeh jedného života, ktorý vychádza z konkrétnych osudov reálnych žien, tak ako sa odohrávajú, alebo odohrali. Je to dokumentárna mozaika života, ktorá v niektorých chvíľach prerastá až do krutej sociologickej sondy dnešného sveta.
 
Kontakt: Ján Meliš, ARTILERIA, +421 905 261 949, melis@artileria.sk, www.artileria.sk
     

 

EXKURZIA - HISTÓRIA SÚČASNOSTI / EXCURSION - HISTORY OF THE PRESENT
SK, CZ, 2015, 82 min

     
Réžia: Jan Gogola
     
Kam odchádza ruská duša na krížniku Aurora? Môže byť chrámové miesto nacizmu v Norimbergu detským ihriskom? Môže Berlínsky múr zjednocovať? Stretneme v múzeu antického umenia v Ríme ducha Európy, ktorá tu podpísala svoju ústavu? Historická performance všedného dňa.
 
Kontakt: Peter Kerekes, Peter Kerekes,+421 905 255 698, kerekes@nextra.sk, www.kerekesfilm.com
   

 

FARBY PIESKU/ COLOURS OF SAND
SK, CZ, 2015, 80 min.

 

     
Réžia: Ladislav Kaboš
     
Slovenská zdravotná sestra Ľuba El Malaheg nás zoznamuje s Líbyou za vlády Muammara al-Kaddáfího, v čase občianskej vojny a po vojne. Ako človek, ktorý konvertoval na islam, sa dnes ocitá na hranici dvoch svetov. Ani v jednom už nie je doma.
 
Kontakt: Michael Kaboš, KABOS Film & Media,+420 775 243 743, kabos.michael@gmail.com
     

 

KUPÓNOVÁ PRIVATIZÁCIA / THE CZECH WAY
CZ, SK, 2015, 92 min.


     
Réžia: Martin Kohout
     

Dokumentárna esej Kupónová privatizácia opisuje príbeh československej ekonomickej transformácie 90. rokov, najmä neskôr preslávenej metódy kupónovej privatizácie, ktorá bola jadrom i akýmsi vývesným štítom tohto procesu. Ekonomická transformácia sa odohrala v období, keď sa zakladala nová česká a slovenská štátnosť, a tak sa na jednej strane prezentovala ako kľúč k prerodu totalitne riadenej spoločnosti na spoločnosť demokratickú, na druhej strane ju verejnosť chápala ako proces nového rozdelenia majetku – od štátu k ľuďom.

 
Kontakt: Tomáš Michálek, MasterFilm, +420 602 630 466, tomas@masterfilm.cz, www.masterfilm.cz
   

  

OČAMI FOTOGRAFKY / THROUGH THE EYES OF THE PHOTOGRAPHER
SK, CZ, 2015, 82 min.

 

     
Réžia: Matej Mináč
     
Známa slovenská fotografka Zuzana Mináčová už viac ako polstoročie ovplyvňuje slovenskú a českú fotografiu. Svojimi umeleckými experimentmi predbehla dobu o desaťročie a jej fotografie svetových filmových hviezd z festivalov sú dnes už legendárne. Táto optimistická a úspešná žena však už od detstva v sebe nosí mučivú traumu, ktorá ju dodnes prenasleduje. Rozhodne sa preto otvorene rozpovedať svoj životný príbeh.
 
Kontakt: Patrik Pašš, TRIGON PRODUCTION, +421 917 705 200, trigon@trigon-production.sk, www.trigon-production.sk
     

  

OKHWAN NA CESTE ZA SLOBODOU / OKHWAN´S MISSION IMPOSSIBLE /
SK, CZ, 2016, 71 min.


     
Réžia: Marek Mackovič
     
Okhwan Yoon bol bežný absolvent práva a úspešný podnikateľ, až kým jedného dňa nevysadol na bicykel a nevydal sa na cestu okolo sveta. Na bicykli prešiel 192 krajín s cieľom zjednotiť svoj národ, zjednotiť Kóreu. Po desiatich rokoch bicyklovania okolo sveta sa rozhodol priniesť najvyššiu obeť s nádejou na zmenu. Je to blázon alebo hrdina?

www.okhwan.com

 
Kontakt: Marek Mackovič, Filmpark production, +421 905 122 298, marek@filmpark.skwww.filmpark.sk
   

  

PARA NAD RIEKOU/ STEAM ON THE RIVER
CZ, SK, 2015, 82 min.

 

     
Réžia: Robert Kirchhoff, Filip Remunda
     
Dokumentárna jam session rozpráva voľne na motívy Pucciniho Bohémy v bláznivých situáciách o troch umelcoch života, umierania a smrti: Laco Deczi – trúbka, Ľubomír Tamaškovič – saxofón, Ján Jankeje – kontrabas. Nerobia nič iné, iba sa pokúšajú prežiť.

www.jazzwar.com

 
Kontakt: Heino Deckert, Deckert Distribution, +49 341 215 66 38, info@deckert-distribution.com, www.deckert-distribution.com
     

 

POSLEDNÝ PORTRÉT/ LAST FOLIO
SK, GB, 2015, 80 min.


     
Réžia: Katya Krausova
     

Svetoznámy fotograf slovenského pôvodu, dnes žijúci v Kanade, Yuri Dojc, sa po roku 1989 vracia na Slovensko a začína pátrať po svojich koreňoch. Jeho cesty, stretnutia, objavy a poznávania sú súčasne veľmi osobné a veľmi univerzálne. V jeho portrétoch preživších holokaust sa odrážajú životné cesty ľudí, ktoré mu približujú osudy jeho vlastnej rodiny. Neskutočnou náhodou sa Dojc ocitne v opustenej židovskej škole, v ktorej len zaprášené knihy pripomínajú bývalých žiakov a ich rodiny a nakoniec ho táto cesta privedie ku knihe s razítkom vlastníka, Jakaba Deutscha, jeho starého otca, ktorého nikdy nestretol.

www.lastfolio.com

 
Kontakt: Katya Krausova, Portobello Media, katya@portobellomedia.co.uk
   

  

TRABANTOM DO POSLEDNÉHO DYCHU / TRABANT – FROM AUSTRALIA TO BANGKOK
CZ, SK, 2016, 95min.

 

     
Réžia: Dan Přibáň
 
   

Najznámejší český cestovateľ súčasnosti Dan Přibáň podnikol svoju doposiaľ najnáročnejšiu expedíciu. Posádky dvoch žltých trabantov, poľského Fiatu alebo Malucha, Čezety, Jawy a dokonca aj dvoch invalidných vozíkov vyrazili z austrálskeho mesta Perth, a behom polročnej dobrodružnej výpravy prešli Východný Timor, Indonéziu, Malajziu a Thajsko.

www.transtrabant.cz

 
Kontakt: Jiří Konečný, endorfilm, +420 602 358 373, jiri@endorfilm.cz, www.endorfilm.cz
     

 

ŤAŽKÁ VOĽBA/ DIFFICULT CHOICE
CZ, SK, 2016, 70 min.

     
Réžia: Zuzana Piussi
     
ŤÁŽKÁ VOĽBA je filmom o poetike politiky, o živote v systéme, kde sa vládne najlepším z pokleslých spôsobov. Reflektuje tiež predvolebnú prácu politikov aj predpoklady, ktoré pre ňu situácia v modernom mediálnom svete vytvára. Film je kinematografickou reflexiou demokratického politického systému na pozadí dvoch slovenských volieb.

www.tazkavolba.sk

 
Kontakt: Vít Janeček, D1film Prague, +420 603 164 232, info@D1film.com, www.d1film.com
   

 WWW.CINANDO.COM

  

  


 

 


 


publikované: 02.05.2016
aktualizované: 05.05.2016