English                                                        Štvrtok 02.05.2024, 17:43

www.festival-cannes.COM

CANNES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodný filmový festival Cannes

 

Rozhovor s Marekom Urbanom - Producer on the Move 2015

 


Čo Vás po štúdiu dokumentárnej tvorby viedlo k tomu, aby ste založili spoločnosť sentimentalfilm a prečo ten názov?

 

Myslím si, že názov spoločnosti hovorí sám za seba, a ak potrebujete nejakú “nápovedu”, pozrite sa na filmy, ktoré sme vyprodukovali a prídete na to. Spoločnosť sme s Ivanom Ostrochovským založili ešte počas štúdia. V tom čase Ivan už fungoval v rámci inej svojej spoločnosti s veľmi podobným menom, a ja som mal pomerne dosť skúseností s produkciou filmov, keďže som už takmer pätnásť rokov robil v tejto oblasti na rôznych pozíciách. Takže sme sa spojili a vytvorili sentimentalfilm. Na začiatku bolo našim zámerom vyvíjať a produkovať naše vlastné projekty, neskôr sme však dostali ponuky na koprodukcie a tak začala spoločnosť rásť. Teraz okrem našich vlastných projektov vyrábame aj filmy iných tvorcov, najmä mladých režisérov s potenciálom. 

 

Váš posledný film Koza je režijný hraný debut, v ktorom spolupracujete s neprofesionálnymi hercami. Bola to iná skúsenosť ako práca na Vašich predošlých projektoch?

 

Obaja sme poznali Kozu (Petra Baláža) už dlhší čas, Ivan ho poznal od detstva. Samotný príbeh bol inšpirovaný niektorými okamihmi z Kozovho reálneho života. Už od začiatku nám bolo jasné, že Koza bude hrať sám seba, pretože je dosť jedinečný, ako môžete vidieť vo filme. Nájsť pravého herca pre Kozovho manažéra bola naopak výzva, skúšali sme niekoľkých hercov, ale interakcia medzi nimi a Kozom moc nefungovala. Nakoniec nám spolu-scenárista filmu Marek Leščák na skúšky odporučil Zvonka a bola to okamžitá zhoda. Čo sa týka produkcie, vedeli sme, že chceme film nakrúcať na autentických a vizuálne zaujímavých lokáciách, aj keď bol náš rozpočet limitovaný a museli sme sa tejto situácii prispôsobiť. Takisto sme chceli, aby nakrúcanie bolo čo najmenej stresujúce, preto sme štáb obmedzili na minimálnu veľkosť, čo nám dalo potrebnú slobodu. 

 

Väčšina filmov vo Vašej filmografii alebo Vaše pripravované projekty sú debutmi alebo filmami mladých tvorcov. Sú pre Vás tieto mladé mená väčšou výzvou?

 

Momentálne pracujeme s tvorcami, ktorí sú v našom veku. Väčšina z nich práve pripravuje svoje debuty, takže je to viac-menej prirodzený vývoj. Dúfam, že sa nám podarí spoločne sa profesionálne posunúť a takisto spolupracovať aj na ďalších projektoch. Na druhej strane, keď nájdete projekt mladšieho režiséra, je veľmi inšpirujúce sa naň pozrieť z trocha inej perspektívy a dodať mu niečo z našich skúseností. Vyzerá to tak, že táto kombinácia funguje dobre.

 

Projekt, s ktorým sa zúčastňujete program L’Atelier v Cannes, OUT, je už v tejto chvíli medzinárodnou, slovensko-maďarsko-česko-francúzsko-lotyšskou koprodukciou. Ako sa do projektu zapojili všetky koprodukčné krajiny?

 

György sa narodil na juhu východného Slovenska, kde je pomerne časté, že sú rodiny zmiešaného slovensko-maďarského pôvodu. Vyrastal tak napoly na Slovensku a napoly v Maďarsku, potom odišiel študovať na pražskú FAMU. Neskôr si za ženu zobral Lotyšku. Takže východzia štruktúra koprodukcií bola skôr prirodzená. Budeme nakrúcať v krajinách, s ktorými máme silné väzby a s ktorými súvisíme. Lotyšská a maďarská koprodukcia prišli z Györgyho strany, pretože sa s našimi partnermi už poznal, čiže sme sa len stretli a dohodli na podmienkach. Českým koprodučným partnerom je spoločnosť endorfilm, s ktorou takmer stále spolupracujeme a tak sme mali štyroch koproducentov potvrdených hneď na začiatku. Počas fázy vývoja projektu sme sa zúčastnili niekoľkých workshopov a pitchingových fór (Midpoint, Pitch&Feedback , B’EST EAVE, New Cinema Network Rím, Sofia Meetings), ktoré nám pomohli dokončiť vývoj scenára do finálnej podoby a nájsť dôležitých partnerov na naplnenie finančného plánu. Vďaka tomu sme našli aj francúzskeho koproducenta.

 

Viac informácií o producentovi Marekovi Urbanovi: Marek Urban - Producer on the Move 2015
Viac informácií pripravovanom filme Vychladnutie na Cinéfondation L'Atelier: Vychladnutie v L'Atelier

 


publikované: 07.05.2015
aktualizované: 11.05.2015