English                                                        Utorok 07.05.2024, 16:18

www.festival-cannes.COM

CANNES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodný filmový festival Cannes

 

Rozhovor s Mátyásom Priklerom - Producer On the Move 2014


Váš krátky film Ďakujem, dobre bol uvedený v Cannes v sekcii Cinéfondation (2009). Pomohlo Vám to pri realizácii rovnomenného dlhometrážneho debutu?

 

Asi áno. Človeka začne ako tak registrovať medzinárodné prostredie a je to taká nálepka. My sme v roku 2010 už žiadali financie na dlhometrážny film s rovnakým názvom a už sme išli na Audiovizuálny fond s tým, že nás vnímali ako tých, ktorí sa vrátili z Cannes, čo asi pomohlo, ale evidentne v tom nie je systém, keďže Mira Fornay s hlavnou cenou z Rotterdamu nepochodila na našom fonde so svojím novým projektom. Nepoznám však ani jej pripravovaný film ani súvislosti.

 

Prečo ste po jeho nakrútení nepokračovali na príprave ďalšieho vlastného projektu, ale začali ste sa venovať produkcii filmov iných režisérov?

 

Lebo sú to kamaráti a požiadali ma o to. Je nereálne si myslieť, že niekto v našom prostredí môže robiť každý rok jeden film. Nedá sa to ani tvorivo ani produkčne zvládnuť. Ja som založil spoločnosť MPhilms kvôli tomu, aby sme vyrobili náš film, neskôr ma oslovili ďalší ľudia. Film Deti Jara Vojteka sme začali vyvíjať už v čase keď sa Ďakujem, dobre dokončoval. Slovensko 2.0 bol iný prípad, lebo to bol náš autorský nápad. Veľmi jednoducho a úprimne povedané, viac ma napĺňa produkovať autorské filmy kamarátov ako keby som sa mal pomedzi svoje filmy živiť ako nájomný režisér.

 

Aký bol koncept filmu Slovensko 2.0 a ako ste vyberali režisérov poviedok?

 

Koncept bol jednoduchý a jasný: Zaujímal nás názor filmárov na našu krajinu po dvadsiatich rokoch. Vyberali sme režisérov, ktorí majú svoj vlastný autorský pohľad na svet. Samozrejme sme to kombinovali aj podľa toho, kto bol ako časovo vyťažený.

 

Na čom práve pracujete?

 

Dokončujeme film Deti a pripravujeme ho do medzinárodnej aj domácej distribúcie. Tak isto aj film Mirage Szabolcsa Hajdu, pri ktorom sme menšinový koproducenti. A začali sme s vývojom filmu Róberta Lakatosa Bez strážnych anjelov.

 

Čo pre Vás znamená účasť na projekte Producers on the Move??

 

Je to dobrá možnosť naviazať nové kontakty. Výhoda je, že podľa všetkého nám zorganizujú program, a je už na nás a na šťastnej konštelácii, či sa nadviaže nejaká možná nová spolupráca a či dôjde k dôležitým stretnutiam, alebo nie.


publikované:
aktualizované: 09.05.2014