English                                                        Štvrtok 02.05.2024, 06:01

Rozhovor so slovenskou Producer on the Move Mirou Fornay


Ste scenáristka, režisérka a producentská. Váš druhý celovečerný film Môj pes Killer, ktorý ste aj koprodukovali, získal hlavnú cenu Hivos Tiger Award na MFF Rotterdam a momentálne úspešne putuje po medzinárodných filmových festivaloch po celom svete. Ako spätne hodnotíte proces jeho tvorby?

 

Na to, aby som mohla celý proces naozaj zodpovedne zanalyzovať budem potrebovať väčší časový odstup. Viem ale iste, že sme ako producentský tím spravili niekoľko veľmi dobrých rozhodnutí, o nakrúcaní na 35mm film s nehercami v rámci nášho veľmi limitovaného rozpočtu. Pre mňa ako režiséra a pre môj autorský koncept to bolo veľmi dôležité, z producentského však veľmi riskantné. Zároveň sme sa rozhodli pracovať s čo najmenším produkčným tímom, vďaka čomu sme boli flexibilnejší a pevnejšie pokope ako tím, a tiež som mala voľnejšie ruky pri práci s mojimi nehercami, ktorí síce nemali nijaké predchádzajúce skúsenosti, ale veľký talent.

 

S nehercami ste odviedli obdivuhodný kus práce; ich výkony vysoko cenia odborníci, ako aj bežní diváci. Aký máte prístup k nehercom – ako režisérka a ako producentka?

 

Ide o veľmi poctivú prácu, moju i mojich kolegov, a o otvorenosť všetkých, ktorých sa na projekte podieľali a hrali v ňom. Strávila som veľa času s kastingami a hereckými workshopmi s miestnymi obyvateľmi. Z hľadiska produkcie som mala veľkú oporu v svojich úžasných a pracovitých produkčných, ktoré pre mňa tieto stretnutia organizovali. A moji producentskí partnermi mi dalo dostatočný priestor na to, aby sme mohli pri kastingoch zvoliť ten správny smer.

 

Plánujete pracovať s nehercami aj pri svojich ďalších projektoch?

 

Bude to závisieť od toho, čo bude najlepšie pre projekty, na ktorých teraz začínam pracovať. Samozrejme, prácu s nehercami milujem, a baví ma; spolupráca s nimi ma obohacuje nielen pri procese tvorby, ale aj po osobnej stránke. Ale spraviť z tejto lásky pravidlo pri práci by bolo nebezpečné pre samotnú podstatu môjho prístupu a ako i tejto mojej lásky.

 

Momentálne vyvíjate viaceré projekty, pre ktoré budete hľadať aj medzinárodných partnerov. Čp očakávate od účasti v projekte Producers on the Move?

 

Nemám presné, či špecifické očakávania, ale verím, že stretnem nových ľudí, a budeme diskutovať o tvorbe filmov, a pre mňa bude veľmi zaujímavé počúvať producentov a ich názory, keďže ja som stále v prvom rade režisér. Ako producent som v štádiu učenia sa; to považujem za dôležité, aby som sa jedného dňa mohla realizovať ako plnohodnotný producent. Dúfam teda, že stretnutiami s kolegami, novými ľuďmi, ktorí majú podobné, ale aj rozdielne názory a vkus na filmy, získam nové skúsenosti, a na to sa veľmi teším.

 

Popri práci na vlastných autorských projektoch, máte záujem aj o koprodukčnú spoluprácu na medzinárodných projektoch. Aké typy projektov Vás zaujímajú?

 

Naša producentská spoločnosť je malá a založili sme ju s cieľom produkovať moje filmy. To je stále naša priorita a hľadáme partnerov práve na tieto projekty. Ale keď narazím na projekt, pri ktorom budeme cítiť, že ho naša malá firma bude môcť podporiť ako minoritný koproducent, určite sa o to pokúsime! Máme záujem podieľať sa na projektoch s nádychom originality, a jasným autorským konceptom a názorom.

publikované: 09.05.2013
aktualizované: 13.05.2013