English                                                        Sobota 27.04.2024, 11:38

Rozhovor s režisérom Matúšom Vizárom a producentom Petrom Badačom


Matúš, prečo ste si práve túto tému vybrali pre svoj debut? Peter, prečo ste sa rozhodli ho produkovať?

 

MV: Bol to pozvoľný výber. Na začiatku bol nápad na dosadenie dôvodu, ktorý stojí za pandím - čo sa úspešného prežitia týka - laxným prístupom k životu. Postupne, ako som rozvíjal príbeh, vkladal som do neho témy, ktoré viac či menej pasovali k tomuto prvotnému nápadu a zároveň zväčšovali presah. Dôsledky princípov evolúcie je fascinujúce hľadať v každom dieli života a satirické prezentovanie ľudských aktivít je mi blízke a uvoľňuje vo mne pretlak.

 

PB: Tvorcovia animovaných filmov to majú ťažšie oproti ostatným tvorcom a moja hlavná ambícia bola pomôcť Matúšovi riešiť produkčné záležitosti ohľadne filmu ako financovanie alebo distribučnú stratégiu, aby mal viac času sústrediť sa na kreatívnu časť projektu. Samozrejme ma oslovil aj námet, pretože mám rád, keď sú filmy trocha provokatívne a obsahujú posolstvo.

 

Ako prebiehal proces výroby filmu?

 

MV: Bez animatiku. Kreslili sme tabletom, vyfarbovali v počítači, deadliny a motivačné vety lepili na stenu na papieroch.

 

PB: Výroba trvala dlhšie ako som si myslel, ale myslím, že to filmu neublížilo, skôr naopak, o čom svedčí jeho účasť na prestížnych festivaloch a kladné reakcie publika.

 

Čo pre vás znamená účasť v Cinéfondation?

 

MV: Zatiaľ prevažne zvedavosť a mnohé podnety. Okrem iného aj ujasňovanie si, čo chcem robiť ďalej. Isté je, že už teraz to pre film znamená väčšiu pozornosť.

 

PB: Určite je to zviditeľnenie slovenskej animovanej tvorby, ktorá stále patrí medzi kvalitnú a oceňovanú po celom svete, aj keď sa jej na Slovensku nedostáva adekvátnej pozornosti, či už zo strany televízie alebo Audiovizuálneho fondu.

 

Na čom momentálne pracujete?

 

MV: Mám niekoľko tém, ktorým by som sa rád venoval a niekoľko výtvarných motívov uviaznutých v hlave. Skúšam si ich navzájom spájať a hľadám, čo ma najviac nadchne. Chcem teraz robiť film a poctivo sa vnoriť do témy, pre ktorú sa rozhodnem.

 

PB: Okrem ostatných projektov pracujem na novom animovanom filme s Dankou Krajčovou a radi by sme tiež začali vyrábať poviedkový film na motívy Dobšinského rozprávok, ktorý stále vyvíjame, čo sa nám snáď podarí do konca roka uzavrieť.

publikované: 09.05.2013
aktualizované: 12.05.2013