English                                                        Štvrtok 02.05.2024, 06:22

Čo je slovenské na plagáte 66. MFF Cannes?

MFF Cannes, známy svojimi pôsobivými plagátmi s výrazným obsahom, si pre svoj 66. ročník zvolil fotografiu Paula Newmana a jeho manželky Joanne Woodwardovej, ktorá bola zachytená počas nakrúcania film M. Shavelsona A New Kind of Love (1963).

Meno a tvár Paula Newman rezonujú s milovníkmi strieborného plátna, nielen kvôli jeho úlohám vo výnimočných filmoch Cat on a Hot Tin Roof (R. Brooks, 1958), The Hustler (R. Rossen, 1961) alebo The Color of Money (M. Scorsese, 1986), za ktorú získal Oscara, ale aj kvôli jeho neuveriteľnej charizme, veľkému srdcu a dobročinným aktivitám. 

Nie každý však vie, že Paul Newman mal slovenské korene. Jeho matka, Terézia Fecková, pochádzala z malej dedinky Ptíčie, neďaleko Humenného na východnom Slovensku. Hercova stará mama je v dedine pochovan8 a niektorí jeho príbuzní stále žijú v regióne. Paulov starý otec vycestoval za "veľkú mláku", aby si v "novej krajine" našiel prácu. Po skorej smrti svojej matky, osemročná Terézia, vycestovala žiť za otcom do Spojených štátov. So svojimi príbuznými ostala v kontakte cez listy. Svojho syna Paula silne podporovala v jeho záujme o divadlo.

"Jeho slovenskí príbuzní ho 'stretli' (Newmana, cez jeho filmy) prvýkrát v roku 1965,” hovorí slovenský filmový historik Richard Blech. “V tom čase bol v Humennom uvedený Newmanov film Sweet Bird of Youth.” Newman Slovensko nikdy osobne nenavštívil, ale vedel o tom, že má korene v tej časti Európy. Bol to práve Newman osobne, ktorý v liste informoval svojich príbuzných o smrti svojej matky.

(Zdroj: Slovak Spectator)

publikované: 09.05.2013
aktualizované: 22.01.2014