English                                                        Štvrtok 28.03.2024, 11:14

Rozhovor s Aramisova

ROZHOVOR S ARAMISOVA

>Študujete na pražskej FAMU a Váš film vznikol v dielni Věry Chytilovej a Jasminy Blaževič. Zasahovali nejako do nakrúcania alebo Vám nechali voľnú ruku?

Duo Věra Chytilová a Jasmína Blažević sa výborne dopĺňajú. Kým Jasmína je viac analytická, tak Věra Chytilová razí cestu autorského filmu, nech si film točíme po svojom, nezväzujeme sa žiadnymi pravidlami, nech sledujeme len podstatu toho, čo chceme divákovi povedať. Tým neviazaním sa na pravidlá nemyslí, aby sme zabúdali na diváka. Ale ak niekto nerešpektuje diváka, tak aj keď sa jej to nepáči, tak to nechá autora natočiť. Věra Chytilová je pre mňa stelesnením slobody a mne osobne to v tvorbe vyhovuje.

>Vo Vašej snímke sa spája moderný filmový jazyk s prvkami československej novej vlny. Čím Vás oslovila poetika novej vlny a prečo myslíte, že môže fungovať i dnes?

Čo sa mne osobne páči na československej i francúzskej novej vlne je, že to neboli násilné filmy. Že to boli filmy o konkrétnych ľuďoch, individuách a i keď niekto vo filme riešil spoločenský problém, tak to ukázal cez osobný príbeh jednotlivca. Herci boli často veselí, uvoľnení, viac sa usmievali a filmy pôsobili celkovo ľahšie. Na diváka mali fimy novej vlny inšpiratívny efekt, po odchode z kina ich bavilo žiť.
V súčasnom filme cítim strašnú, až umelú snahu o dosiahnutie napätia a o vyvolanie emócií u diváka, bez ohľadu na to, akého sú druhu. Akoby tie emócie boli podstatnejšie ako to, čo chce autor vyjadriť.

>Vo svojich filmoch riešite problematiku partnerských vzťahov. Pristupujú podľa Vás dnešní mladi ľudia k sexualite a vzťahom zodpovednejšie než sa zdá?

Podľa demografickej krivky sa k sexu u nás pristupuje až moc zodpovedne. Neviem, či v prípade sexu nieje zodpovednosť naobtiaž a lepší je prístup pochabosti a živelnosti. Aká je vaša skúsanosť?

Otázkou asi narážate na to, či dnes je spojitosť medzi sexom a láskou, či sex neostal už len fyzickou záležitosťou. Myslím, že snaha doktorov a sexuológov nájsť G-bod je márna, že G-bod sa nachádza v duši.

>Aké sú vaše ďalšie plány / rozpracované projekty?

Film Cagey Tigers je z druhého ročníku na FAMU. Teraz som v treťom ročníku a pripravujem svoj bakalársky film. Prvý krát budem točiť na 35mm a som sám zvädavý, či mi ostane odvaha k improvizácii ako tomu bolo pri 16mm, keď teraz bude v kamere tiecť 35-ka. O filme prezradím len toľko, že by mal byť o kamarátstve a o nedorozumeniach, o nemožnosti vysvetliť, keď ortieľ je už vyrieknutý.

Potom mám rozpísaný dlhší film Decká z Východu o deckom gangu a rodičoch, ktorí si s nimi nevedia rady. Tiež je to o kamarátstve.

>Profil režiséra Aramisova nájdete tu.
>Profil filmu Cagey Tigers nájdete tu.

publikované: 06.05.2011
aktualizované: 09.05.2011