English                                                        Pondelok 06.05.2024, 03:16

PRODUCERS NETWORK 2010

Marché du film logo(7. ročník, 12. - 23. 5. 2010, Cannes)
Po siedmykrát v histórii MFF Cannes budú v rámci Marché du film prebiehať stretnutia Producers Network („Siete producentov“). Producers Network poskytuje producentom exkluzívne možnosti vzájomného stretávania sa, priestor pre odborné i neformálne diskusie. Slovenským zástupcom v projekte je tento rok Jakubisko Film Slovakia, s.r.o., producentka Deana Horváthová-Jakubisková.

  

SLOVANSKÁ EPOPEJ. Tisíc rokov samoty
historická dráma – 140 min. – 35 mm / 3D
Réžia: Juraj Jakubisko

V 9. storočí nášho letopočtu je pohanská Európa posadnutá túžbou po moci. Na jednej strane veľká Frankská ríša pod vedením kráľa Ľudovíta a jeho syna Karlomana, na druhej strane Rastislav a Svätopluk, princovia malej slovanskej krajiny v strednej Európe, ktorá sa čoskoro stane silnejšou a postaví sa moci Frankov. Racionalita politika a mysliteľa Rastislava je konfrontovaná s násilím vodcu Svätopluka. Každá z týchto postáv má svoje pozitíva a negatíva. Temnota pohanstva je náhle prerušená svetlom z Thessaloník, z Grécka. Dvaja kňazi, dvaja bratia Konštantín a Metod prinášajú Slovanom kresťanstvo z Byzantskej ríše. Hlavnou témou je princ Svätopluk a jeho cesta zo zajatia k dosiahnutiu trónu Veľkej Moravy a zjednotením slovanských kmeňov jeho vybudovanie tretej najmocnejšej ríše v Európe.

M. R. ŠTEFÁNIK
životopisný TV seriál – 7 dielov
Réžia: Juraj Jakubisko

Život, ale predovšetkým aktivity a umelecká tvorba M. R. Štefánika, je tak rozsiahla, že sa len ťažko dá obsiahnuť v jednom celovečernom filme. Je nemožné zachytiť jeho plnokrvný život plný víťazstiev a porážok v takom krátkom čase. M. R. Štefánik si zaslúži viac. Životopisný TV seriál sa bude snažiť ukázať M. R. Štefánika ako úspešného muža s vysokým spoločenským statusom ale takisto aj s jeho slabosťami, ako hrdinu v boji, ako vizionára v politike a vede, ako manipulátor s vízou nového chápania sveta, ako muža, ktorý sa často ocitol v problémoch kvôli nedorozumeniam a ako muža prislabého na boj s chorobou, ktorá ho zasiahla alebo dostatočne silného, aby bojoval s konvenciami a konzervativizmom.

Producers Network (oficiálna stránka)

Súvisiace články na AIC:

"Producers Network" v Cannes (prihlasovanie)

publikované: 10. 5. 2010
späť na
MFF Cannes 2010

 

 

publikované: 10.05.2010
aktualizované: 08.12.2013