English                                                        Sobota 04.05.2024, 22:15

Svetová premiéra filmu Stepne v Locarne

76. ročník Filmového festivalu Locarno (2. – 12. 8. 2023) uvedie vo svojom programe minoritnú slovenskú koprodukciu. Film Stepne čaká svetová premiéra v rámci sekcie Concorso Internazionale.

Hraný film Stepne (r. Maryna Vroda) vznikol v slovenskej koprodukcii (kerekesfilm) a rozpráva príbeh o niekoľkých dňoch života muža, ktorý prichádza do malej ukrajinskej dedinky, aby sa postaral o svoju umierajúcu matku. Kedysi bol rešpektovaný rodinou a spoločnosťou, teraz je unavený a sklamaný. Človek, ktorého život poháňa zotrvačnosť. V zabudnutom svete malej dedinky, obklopený umierajúcou matkou, bratom a pár domácimi, v sebe nachvíľu opäť pocíti život. Film sa odohráva uprostred nádhernej ukrajinskej krajiny, plnej miznúcich dedín a narastajúceho pocitu odcudzenia medzi ľuďmi v postsovietskej spoločnosti.

"Ako autorku ma vždy zaujímala téma miznutia, odchodu a rozchodu. Zánik vzťahu, vysídlenie dediny, alebo mesta, odchod jednotlivca z tohto sveta. Fascinuje ma krása týchto nepolapiteľných vecí, ktoré sa už nikdy nevrátia. Akoby sa v jeden moment stratili všetky dôvody, prečo ľudia žili, na čo sa tešili a za čo bojovali. Ostanú iba spomienky, pre niekoho nič nehovoriace, pre iného živé," uviedla režisérka v explikácii pre Audiovizuálny fond.

 web: www.locarnofestival.ch/LFF/home



publikované: 25.07.2023
aktualizované: 25.07.2023