English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 17:37

Knižný salón v Paríži so slovenskými filmami

Pri príležitosti osobitného fokusu knižného salónu Livre Paris na Bratislavu a Slovensko, Kino Visegrad a Literárne informačné centrum zorganizovali v dňoch 14. – 17. marca 2019 špeciálnu prehliadku v parížskom kine Christine 21 pod názvom Kino Visegrad Présent: Bratislava. Au bord, au centre (Kino Visegrad uvádza: Bratislava. Na kraji, v strede).

Program prehliadky tvoria tri hrané filmy a jeden dokument. Tým prvým bude dráma Piata loď (r. Iveta Grófová) nakrútená podľa rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej, ocenenej cenou Anasoft litera. Príbeh 11-ročnej Jarky, ktorú už nebaví mať miesto mamy „kamošku“ a ktorá sa rozhodne vytvoriť si vlastný malý prístav pre rodinu bol vo svetovej premiére uvedený na 67. Berlinale, kde ho detská porota ocenila Kryštálovým medveďom.

Ďalšie dva filmy spája svetová premiéra na MFF Rotterdam. Môj pes Killer (r. Mira Fornay) o jednom dni v živote neonacistu Mareka, jeho kamarátoch, rodine a psovi získal na prestížnom festivale Grand prix Hivos Tiger. O štyri roky neskôr bol v sekcii Bright Future uvedený film Špina (r. Tereza Nvotová) o tínedžerke Lene, ktorú za bieleho dňa v jej vlastnej izbe znásilní jej učiteľ a ktorá sa rozhodne vyrovnať sa s tým po svojom.

Trojicu hraných filmov doplní dokument mužského režiséra o varení a o tom, aký naň má vplyv politický režim a doba, Ako sa varia dejiny (r. Peter Kerekes).

Filmy na prehliadke uvedú Monika Kompaníková a Mira Fornay.

Podujatie sa koná s podporou Slovenského inštitútu v Paríži.

Web:
kino-visegrad.fr/
www.litcentrum.sk/

Dlhometrážne filmy v databáze AIC:
Piata loď (r. Iveta Grófová): www.aic.sk/slovak-films/16770.html
Špina (r. Tereza Nvotová): www.aic.sk/slovak-films/20742.html

publikované: 07.03.2019
aktualizované: 13.03.2019