English                                                        Nedeľa 05.05.2024, 06:10

Slovenské klasické rozprávky cestujú na Taiwan

Päť krátkych animovaných filmov zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ sa predstaví divákom počas Filmového festivalu Kaohsiung (7. – 22. 10. 2023) na Taiwane. Zároveň sa v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov bude o cenu uchádzať slovenský animovaný film Volám sa Edgar a mám kravu.

Festival premietne v rámci témy „detská fantázia“ divákom päť krátkych animovaných filmov o malom Jožinkovi. Postavička populárneho výmyselníka sa prvýkrát objavila v humoristickom časopise Roháč v roku 1965, no komiksy s Jožinkom vychádzali až do konca 80. rokov. V období rokov 1981 až 1990 Vladimír Pikalík zrežíroval o Jožinkovi päť samostatných krátkych filmov s využitím technológie bábkovej animácie: Ako sa Jožinko prestal báť, Jožinko na rybačke, Jožinko v zoo, Jožinkovo vesmírne dobrodružstvo a Ako Jožinko menil až vymenil. Filmové pásmo bolo v roku 2021 distribuované vo Francúzsku spoločnosťou Films du Whippet, ktorá k filmom pripravila tiež metodické materiály.

Animovaný film Filipa Diviaka Volám sa Edgar a mám kravu bude súťažiť o cenu v medzinárodnej konkurencii. Krátky film zachytáva samotára Edgara, ktorého život prevráti naruby novonarodené teliatko.

Web: https://www.kff.tw/en

publikované: 05.10.2023
aktualizované: 06.10.2023